Vertrouwen in mainstream media historisch laag

okt 18, 2015 by

Vertrouwen in mainstream media historisch laag

Afgelopen week verscheen er een bericht van het CBS over het vertrouwen van de Nederlanders in de diverse instellingen getiteld: meer vertrouwen in EU dan in Tweede Kamer. Eigenlijk had er moeten staan: burgers hebben meer vertrouwen in politici dan in de media. Daar waar de Tweede Kamer, de EU en ambtenaren respectievelijk 35, 36 en 42 procent scoren komt de pers nauwelijks boven de 31% uit.

Het is verontrustend dat de waakhonden van de democratie (althans, dat zouden ze moeten zijn) lager scoren dan ambtenaren en politici. Maar het is ook niet verrassend. De mainstream media hebben hun waakhondfunctie allang verloren. Ondanks de ogenschijnlijke diversiteit aan nieuwsmedia komt het nieuws altijd via de filter van de nieuwsagentschappen, zoals ANP.

Als je een beetje op de bronnen let in de krant, dan zie je vaak ANP, Reuters en soms Bloomberg of AFP. Dat zijn allemaal nationale nieuwsagentschappen. Vroeger stuurden nieuwsmedia zelf journalisten naar het buitenland of hadden ze lokale journalisten in de verschillende Nederlandse steden. Tegenwoordig is dat ‘te duur’ en zijn de kranten en televisie doorgeefluik geworden van de nieuwsagentschappen.

Het feit dat er in Nederland slechts twee nieuwsagentschappen zijn (ANP en Novum) geeft perfect de bandbreedte weer van het nieuws, namelijk nul. Nieuwsagentschappen zijn namelijk niet objectief. Persberichten zijn doorspekt met eufemismen en openlijke vijandbeelden: allochtone overlastgevers worden steevast ‘jongeren’ genoemd en Poetin is de grootste schurk op deze wereld.

Mensen beginnen deze nauwelijks verhulde opinie-nieuwsberichten beu te worden. Via sociale media kun je sneller en beter op de hoogte blijven dan via de trage molens van de persagentschappen. Een goed voorbeeld van de partijdigheid van de mainstream media is onze Facebook-revolutie – Geenpeil. Het werd maandenlang doodgezwegen als non-nieuws, terwijl meer dan 400.000 mensen tekenden.

Voor alle mensen die de mainstream media beu zijn en echt op de hoogte willen blijven van het nieuws, kan ik New World Next Week aanraden. Het is een wekelijkse video waarin twee projecten – Corbett Report en Media Monarchy – nieuws uitwisselen en in context plaatsen. Warm aanbevolen:

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.