Sporters m/v

okt 2, 2015 by

Toen de voormalige sportman Bruce Jenner zich afgelopen Juli op de omslag van Vanity Fair voorstelde als Caitlyn (“Call me Caitlyn”) was het applaus niet van de lucht. Geen superlatief was te gek (dapper, trots, etc.). Hoe anders was de receptie van het Iraanse vrouwenelftal, waarin 8 spelers zouden zitten die niet als vrouw kunnen worden aangemerkt. Opeens moesten er medische controles komen en werd er sproken over fraude. Geen Vanity Fair cover voor de Iraanse transgenders.

Opmerkelijk genoeg is de man/vrouw transformatie niet ongebruikelijk in de sport. Zo leidde de hormoon-toediening in de voormalige DDR er toe dat Heidi Krieger steeds meer mannelijke kenmerken ging vertonen, zoals meer lichaamsbeharing en een lage stem. Uiteindelijk liet zij zich ‘ombouwen’. Het werpt echter de vraag op in hoeverre dit kan worden doorgevoerd. Kan een man die zich laat ‘ombouwen’ meedoen in vrouwencategorie? Wat kenmerkt uberhaupt nog een vrouw (of man)?

De grens tussen man en vrouw biologisch is vastgesteld. Het is niet alleen lichamelijk, maar ook genetisch vastgelegd: mannen hebben een X en Y chromosoom en vrouwen hebben twee X chromosomen. Je kunt dus zoveel tieten aan een man naaien als je wilt (alhoewel dat soms zelfs dat niet noodzakelijk is met obese mensen), maar genetisch zul je nooit een vrouw zijn. Hoogstens een verminkte man/vrouw. Er bestaan mensen van wie de vrouwelijke (of mannelijke) geslachtsorganen en lichaamskenmerken niet volgroeid zijn, maar dat is een afwijking, geen normaliteit.

Opmerkelijk genoeg is men Iran vrij open over geslachtsverandering. Dat is geen gevolg van de modernisering onder de nieuwe president, maar een product van Ayatollah Khomeini. Deze sprak nog in hetzelfde jaar als de Islamitische revolutie (1979) een fatwa uit die geslachtsverandering wettelijk toestond. Dat is een ondergesneeuwd feit dat niet past in het beeld dat Khomeini en de ayatollahs Iran zouden willen terugvoeren naar de Middeleeuwen.

Uiteindelijk is de hype rond geslachtsverandering het resultaat van menselijke verbeeldingskracht. De mens is in staat om veel zaken uit te denken, maar zich ook veel zaken wijs te maken. Zo zijn er mensen die geloven dat ze hun vorige levens kunnen herinneren, of geloven dat ze afstammen van buitenaardse wezens. In een tijd van ongekende technologische vooruitgang wil de menselijke geest op hol slaan. We zijn immers niet oorspronkelijk geschapen voor de moderne voortuitgang, maar voor een leven in een kleine gemeenschap in een cyclische wereld waarin werk wordt bepaald door de seizoenen.

De moderne samenleving heeft de oorspronkelijke mannen- en vrouwenrollen doen vervagen, maar dat maakt de verschillen tussen mannen en vrouwen niet minder en het verandert ook niets aan de biologische werkelijkheid. In een wereld waarin alles willekeurig lijkt of een keuze, dienen we ook ons er bij neer te moeten leggen, dat sommige zaken gegeven zijn, zoals geslacht.

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.