Belasting op spaartegoed nog altijd actueel

okt 27, 2015 by

In de Nederlandse mainstream media leest u het nauwelijks, maar er wordt hard gewerkt om mensen te laten wennen aan belasting op spaartegoed . Het voorstel komt uit de koker van professor Barry Eichengreen, die al zeer lang rondloopt met dit idee – zie hier een paper uit 1989 van zijn hand over dit onderwerp. Als de staatsschuld hoger is dan 100% van de BNP, dan zou er volgens hem een zogenaamd eenmalige belasting over kapitaal kunnen worden geheven.

Dit plan wordt al jaren via de media langzaam aan de man gebracht. In 2011 gaf de Boston Consulting Group al een voorzet met een belasting van 30% op de activa. In 2013 werd er in Le Figaro al een bolletje opgelaten met historische voorbeelden, waarin landen daartoe over zijn gegaan. Vaak was er sprake van een wederopbouwperiode, zoals Frankrijk na de Frans-Duitse oorlog van 1870 en Japan na 1945. Destijds wilde het IMF voorstellen om de staatsschuld in de Eurozone te delgen.

Tegenwoordig heeft het onderwerp niet aan actualiteit ingeboet en dat kunnen we afleiden uit de mediaberichtgeving in Frankrijk, het moederland van IMF-voorzitster Christine Lagarde. In Juni dit jaar werd door analyst Marc Touati gewaarschuwd dat een belasting op spaargeld er zeker gaat komen als de Franse regering de begroting niet meer rond gaat krijgen onder druk van de EU.

Dit alles zal voorlopig wellicht het verbod op cash geld afwachten. Na de afschaffing van cash geld is alles digitaal en is het een kwestie van een druk op de knop om het geld te belasten. Dan wordt uw bankrekening de pinmachine van de overheid. Wees alert en volg de media over mogelijke afschaffing van baar geld en verzet u zich daartegen. Het baargeldverbod en het ontmoedigen van het gebruik van baar geld is de eerste stap op weg van de belasting van uw zuurverdiende spaargeld.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.