Associatieverdrag zal Oekrainse economie niet redden

okt 5, 2015 by

Associatieverdrag zal Oekrainse economie niet redden

Onlangs becijferde de IMF voor de Oekraine een groei van 2% voor 2016. Deze optimistische prognose werd in de mainstream media verkocht als een positief signaal: ‘IMF ziet economie Oekraine stabiliseren‘. Dit leidt echter af van de huidige economische malaise die het IMF voor dit jaar voorspelt – een krimp van maar liefst 11%.

Als we de Economist Intelligence Unit, die voortdurend met berichten komt over o.a. de Oekrainse economie, mogen geloven dan is het einde nog lang niet in zicht. Zij zien het BNP in 2015 dalen met 15% en de import met 27% en de export met 22%. Op 29 Juli dit jaar gaven ze de pessimistische prognose dat Oekrainse economie in 2020 niet eens het niveau van 1990 zal halen, met andere woorden: de Sovjet-economie functioneerde in Oekraine beter dan de 30 jaar vrije markt economie.

Wat betreft de vooruitzichten op de kredietmarkt is deze nog dramatisch. Onlangs heeft het Amerikaanse ratingagency Standard & Poor de Oekrainse kredietwaardigheid omlaag gezet van CC (junk-status) naar ‘SD’ (selective default) naar aanleiding van berichten dat Oekraine niet in staat is om haar buitenlandse schulden af te betalen. Hiermee bungelt Oekraine onderaan de internationale rangorde, lager dan landen als Griekenland en Venezuela.

De Oekraine gaat ook niet zo snel herstellen van de economische malaise. De meest productieve regio, de Donets, is kapot gebombardeerd door Kiev en het land wordt geregeerd door kleptocraten, net als voorheen. In Augustus dit jaar berichtte de Diplomatic Courier al over de mislukte hervormingen van Poroshenko. Het land wordt nog steeds door oligarchen gedomineerd, niet in de laatste plaats aan de top. Wat dat betreft heeft de hele Maidan-revolutie niets veranderd.

Nu loopt de discussie over het associatieverdrag met Oekraine, dat met name een openstelling van de economie behelst. Het probleem is dat de Oekraine maar weinig produceert wat de EU nodig heeft en dat de Oekrainse economie bij lange na niet kan produceren naar EU-standaarden. Het zal dus vooral een eenrichtingsverkeer zijn met een verdere negatieve handelsbalans als gevolg. Visumvrij reizen zou verder betekenen dat alle slimme mensen wegtrekken uit Oekraine. Geen goed vooruitzicht.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.