Tentoonstelling: Naar de Boeren!

sep 19, 2015 by

Tentoonstelling: Naar de Boeren!

In het Haags Historisch Museum is momenteel de tentoonstelling te zien: ‘Naar de Boeren!’ over de kinderevacuaties in de Hongerwinter van 1944/1945. Het museum is gelegen in een mooi en statig grachtenpand in het centrum van Den Haag, op enkele stappen van het Binnenhof. Er is een vaste collectie over de stad zelf en daarnaast nog regelmatig tentoonstellingen rondom bepaalde onderwerpen.

De bewuste tentoonstelling is klein en bevindt zich op de derde verdieping van het pand. Het vertelt het verhaal van een aantal kinderen uit Den Haag die tentijde van de Hongerwinter elders in het land werden onderbracht. Met name in de grote steden was er sprake van een groot gebrek aan voedsel en brandstof, vanwege de gestokte toevoer. Een andere uitleg is dat schaarste een represaille was door de Duitse bezetter.

De bewuste winter viel in het laatste gedeelte van de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers in Nederland zaten en aan het einde bleek dat men toch niet kon winnen, maar wel nog een tijd stand konden houden. Uiteindelijk kwamen twintigduizend mensen om door honger en kou. Er werden ongeveer 50.000 ondervoede kinderen vanuit West-Nederland geëvacueerd en werden o.a. via binnenschepen vervoerd en ondergebracht bij gastgezinnen in het oosten en noorden van Nederland.

Hieronder dus ook vele kinderen uit Den Haag en daarop richt de tentoonstelling zich op. Er kan hier een kleine ronde worden gelopen langs dagboeken en beeldpresentaties. Men kan er horen, lezen en zien wat de ervaringen waren van de personen die dit is overkomen. Zo wordt er verhaald hoe het was om huis en haard te verlaten en om elders ondergebracht te worden. Een groot gebaar van liefde voor de naaste, want mensen elders in het land kozen er bewust voor om deze kinderen op te nemen.

Hoe anders is het vandaag waar gesubsidieerde organisaties en overheid mensen massaal binnenlaten en opdringen aan de eigen inwoners. Mensen die vaak enkel op de vlucht zijn voor een betere baan. Dit had wel genoemd mogen worden bij de tentoonstelling, die helaas afsloot met een opzichtige reclame van UNICEF met een glimlach van Paul van Vliet. Duidelijk is; Ook hier is de liefde voor de naaste vervangen door liefde voor de verste.

Maar het geheel van de tentoonstelling geeft wel enig inzicht in de bewuste periode en vooral een inkijk in herinneringen van de ondervraagde kinderen. Die zich achteraf als volwassenen hebben laten ondervragen. Het had allemaal wel wat uitgebreider gekund met wat meer diepgang, om het ook wat duidelijker in het tijdsbeeld te zetten. Ook hadden de valse verwijzingen naar vandaag achterwege gelaten mogen worden.

De bewuste Tentoonstelling Naar de Boeren! is nog te bezichtigen t/m 25 oktober 2015. Het Haags Historisch Museum bevindt zich op de Korte Vijverberg 7.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.