Migrantencrisis wordt multicultureel drama

sep 12, 2015 by

Migrantencrisis wordt multicultureel drama

Vijftien jaar geleden schreef Paul Scheffer in NRC Handelsblad dat de integratie van voornamelijk Turken en Marokkanen in de jaren 1960/70 was mislukt. Dertig jaar na dato bleek dat de migranten slecht scoorden op het gebied van onderwijs en werk. Hij sprak over het ontstaan van een nieuwe onderklasse in de grote steden die niet voldoende taalvaardig was, nauwelijks onderwijskansen scheen te pakken en slecht aansloot op de arbeidsmarkt.

Nu blijkt dat men niets heeft geleerd van het betoog van Scheffer. Honderdduizenden migranten uit dezelfde regio’s (Afrika en het Midden-Oosten) komen dit jaar naar Europa, waarin zij in perspectiefloos leven terecht komen. Hieronder leggen we uit waarom.

 • Spreiding lukt niet

Vanuit de Europese Unie komt men met idiote idee-en zoals de spreiding van de migranten over de lidstaten. Dat lukt natuurlijk niet vanwege het vrije verkeer van personen. In Nederland laten allochtonen zich ook niet wegstoppen in Veluwse dorpjes, maar trekken zij naar de grote stad, waar het gemakkelijker is om werk te vinden. Op Europese schaal is dit helemaal onbegonnen werk: migranten komen hier niet om in een Slovaaks bergdorp te wonen, maar in Duitse en Nederlandse steden. Schengen maakt dat zij zich vrij kunnen bewegen in Europa.

In de West-Europese grote steden zullen migranten zich aansluiten bij bestaande enclaves van etnische gemeenschappen aldaar. Iedereen die de grote steden van West-Europa kent weet dat er geen sprake kan zijn van integratie omdat allochtonen niet zelden al de meerderheid vormen. In de Europese hoofdstad Brussel kun je in wijken als Anderlecht en Molenbeek al niet eens meer met Frans terecht, omdat de lokale gemeenschappen van Arabieren vaak slecht of geen Frans spreken. Het is een illusie om te denken dat de nieuwkomers zich gaan aanpassen aan een niet-voelbare inheemse cultuur.

 • Gezinshereniging brengt kettingmigratie op gang

Meer dan 75% van de huidige migranten zijn jonge mannen. Migranten komen doorgaans uit culturen waarin de uitgebreide familie een grote rol speelt. Eenmaal binnen laten migranten hun familie overkomen. Als men spreekt over ‘slechts’ een half miljoen, dan dien je dat te vermenigvuldigen met 3 of 4: 2 miljoen. Deze zogenaamde ketenmigratie levert nog jaren later nieuwe migranten op.

In het verleden heeft de ketenmigratie gezorgd voor de vorming van homogene etnische gemeenschappen in de grote steden. Migranten integreerden niet omdat ze hun eigen gemeenschappen vormden en louter trouwden in eigen kring. Bruiden (en bruidegommen) kwamen uit het buitenland en zodoende was iedere nieuwe generatie feitelijk weer een eerste generatie met alle taal- en integratieproblemen van dien.

 • Opleiding en werk

De gastarbeiders uit de jaren 1960/70 bleken in 2000 niet zelden nauwelijks Nederlands te kennen, hun kinderen deden het niet veel beter op school. Veel allochtonen verlaten school zonder diploma en vinden nauwelijks aansluiting op de arbeidsmarkt. In 2014 kwam het CBS met een negatief rapport hierover waarin de enige positieve conclusie was dat de allochtone leerlingen het beter doen dan hun ouders. Als men beseft dat veel eerste generatie migranten vaak alleen een basisschool hebben afgemaakt en velen functioneel analfabeet zijn, dan is dat een schrale troost.

De nieuwe migranten zijn -helaas- niet de dokters en ingenieurs die we vaak in het nieuwsjournaal zien. De meesten komen uit hoofdzakelijk agrarische landen met een lage alfabetiserinsgraad. Deze mensen worden niet zelden van de Middeleeuwen in de 21ste eeuw gecatapulteerd. Zij spreken nauwelijks een vreemde taal, hebben vaak geen beroepsopleiding en komen uit een cultuur waarin nauwelijks wordt gelezen. Het is de vraag hoe deze mensen in een hoogtechnologische en bureaucratische samenleving gaan functioneren.

Conclusie

We zijn hard op weg dezelfde fouten te maken als in het verleden, namelijk om migranten te verwelkomen die niets met ons gemeen hebben en die nauwelijks ergens anders zijn te integreren dan in hun reeds gesegregeerde gemeenschappen in de grote steden. Zij zullen het nieuwe lompenproletariaat vormen dat functioneel analfabeet is en feitelijk ongeschoold is. Er is echter nauwelijks werk voor deze mensen. De aanpassingsproblemen en de ongeschiktheid voor de arbeidsmarkt zullen er voor zorgen dat de meesten geheel of gedeeltelijk afhankelijk zullen zijn van sociale voorzieningen.

5 Comments

 1. ‘De gastarbeiders uit de jaren 1960/70 bleken in 2000 niet zelden nauwelijks Nederlands te kunnen’ . Nou de schrijver dus ook niet, want ‘kunnen’moet hier ‘kennen’zijn of na ‘kunnen’ als hulpwerkwoord moet een infinitief volgen!

  • Dat is juist, voor het overige lijkt me het artikel uitstekend geschreven en de vinger perfect op de wond te leggen.

  • will

   Sorry mijnheer, jij blijkt me ook een mieren neuker te zijn.
   Het is de boodschap en niet want ‘kunnen’moet hier ‘kennen’zijn of na ‘kunnen’ als hulpwerkwoord moet een infinitief volgen.
   Doe een beetje normaal en je snapt wel Als je nog buiten komt tenminste wat de schrijver hier wilde vertellen.
   Ga naar sint Joost. Ukkel enz. Je zult hem wel begrijpen, hoop Ik toch.

 2. Skef

  Wat een droeftoeter met je kunnen en kennen!!! Ongelofelijk. De boodschap is scherp en duidelijk! Goed geschreven.

 3. Robby E

  Ik hoop niet dat er echt vier van jouw slag zijn alfred vierling, een is al niet te verteren(moet een eigen naam niet met een hoofdletter?)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.