Engelen des doods

sep 4, 2015 by

Engelen des doods

Gisteren ging een foto van een dood Koerdisch jongetje op een Turks strand de wereld over. Wie heeft het niet geraakt? Veel mensen zien hun eigen kinderen in het jongetje. Maar wie waren de engelen des doods die dit jongetje de dood in hebben gejaagd. Hieronder een paar portretten met achtergrond:

1.McCain

McCain

 

 

 

 

Als John McCain ten tonele verschijnt, kun je er vergif opnemen dat veel mensen gaan lijden. McCain was voorstander van de inval van Irak, het bombarderen van Iran, de aanval op Libië en ingrijpen in de Syrische burgeroorlog. Hierboven zie je hem in Syrië met de ‘gematigde’ rebellen. Intussen is wel duidelijk dat deze rebellen veelal buitenlandse jihadisten zijn. Ze maken het leven van de lokale bevolking het leven zuur. De meeste mensen in Syrië zijn hierdoor naar buurland Turkije gevlucht.

McCain is natuurlijk niet de primaire aanstichter, maar hij is wel het gezicht van dit beleid – hij gaat op TV het verhaal verkopen als koopman des doods. Hieronder schetst de Amerikaanse generaal Wesley Clark het bredere plaatje van Amerikaanse interventies in de afgelopen jaren:

2. BHL

Bernhard-Henri Lévy is een Franse ‘filosoof’ die in Europa en met name Frankrijk het gezicht van het ingrijpen. Hij is de ‘Europese’ McCain: Irak, Iran, Libië en Syrië – hij is er als de kippen bij om deze interventies ‘filosofisch’ te onderbouwen. Net als McCain is hij een handelaar des doods die er ook niet vies van is om handjes te schudden met het schuim der aarde.

BHL en Libye

BHL en Libye

 

 

 

 

 

 

 

3. Erdogan

President Erdogan van Turkije speelde sinds het begin van Syrische crisis een sinistere dubbelrol. Hij steunde de rebellen vanaf het begin door het doorvoeren van wapens, hulpmiddelen en later Westerse recruten. De opkomst van de barbaarse ISIS met haar onthoofdingen vormden geen probleem: Westerse recruten konden ongestoord via Turkije naar IS-gecontroleerd gebied, terwijl Turkije toestaat dat IS olie verkoopt via Turkije.

Toen Kobani, naar verluidt de geboorteplaats van het verdronken jongetje, werd aangevallen door de ISIS deed Erdogan niets – hij steunde de lokale bevolking niet, maar sloot wel de grens om hulp af te snijden voor de verdedigers. Hij stelde ook de Turkse vliegbasissen ter beschikking om de ISIS te bombarderen. Nu hij in Syrië bombardeert is het vooral tegen de Koerden en niet tegen de ISIS. Erdogan houdt niet van Koerden.

En dan zijn we aanbeland bij de crux: het hulpbehoevende Koerdische jongetje was niet welkom in Turkije, het land dat hem in de eerste plaats op de vlucht dreef. Maar de Turkse politiediensten zijn er wel als de kippen bij als lijkenpikkers om Europeanen een schuldgevoel aan te praten. Mijn boodschap: Laat je niet manipuleren door beelden, maar kijk naar de achtergronden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.