Dubbelspel van de staat rond Volkert

sep 25, 2015 by

Dubbelspel van de staat rond Volkert

Iedereen is boos op Volkert, want hij zou zijn vrijlatingsregime met voeten hebben getreden. Althans zo werd het voorgesteld in de veelbekeken KRO-reportage over Volkert van de Graaf. De rechter gaf toestemming voor de uitzending en dat gaf al stof tot nadenken. De reden zal wel hebben gelegen in het feit dat de nadruk lag op Volkerts bedenkelijke praktijken, zoals zijn werkweigering en het vermoeden van bijstandsfraude. Nu, een week later, blijkt dat het vrijlatingsregime van Volkert de zoveelste episode in het dubbelspel van de staat in het dossier rond Volkert van Graaf als moordenaar van Pim Fortuyn. Hier een overzicht:

1.       Het is nooit helemaal opgeklaard hoe een politie-eenheid Volkert van de Graaf binnen een tijdspanne van enkele minuten na de moord kon arresteren, ondanks de Hilversumse avondspits. Volkert had namelijk goed uitgedacht om niet via een normale uitgang het mediapark te verlaten, maar juist via de struiken het hek over te klimmen nabij een tankstation. Een tankstation is namelijk een onopvallende plaats voor een rendez-vous met een vluchtauto. Het feit dat de politie hem juist daar arresteerde zou kunnen wijzen op voorkennis. Het is nooit opgeklaard.

Ik denk dat de staat er sowieso alles aan gelegen was om de identiteit van de moordenaar zo snel mogelijk voor het voetlicht te brengen om maatschappelijke onrust te voorkomen. Als de moordenaar onbekend was gebleven, dan zou de verdenking al snel vallen op allochtonen met alle maatschappelijke problemen van dien. Vanuit het belang van de maatschappelijke vrede was Volkert de perfecte moordenaar – een autochtonen Nederlander uit een marginale politieke groep. Hij legde een belangrijke anti-establishmentpoliticus om en was de perfecte zondebok.

2.       Het vrijlatingsregime van Volkert heeft een aantal vreemde clausules, zoals een locatieverbod en een verbod om contact te leggen met de media. Deze genoemde clausules vormen een ongewenst precedent, want ze zijn niet gelieerd aan de misdaad of de straf.

Ze vormen ook een beperking van de politieke rechten van Van der Graaf. Hij was weliswaar politiek gemotiveerd, maar zijn politieke rechten zijn nooit door middel van een rechtelijke uitspraak beperkt. De vrijlatingsclausules vormen echter wel een dergelijke beperking. De staat gaat zijn boekje te buiten, maar heel dubbelzinnig: Volkert komt vrij, maar mag zich niet vrijelijk bewegen en in het openbaar uitlaten.

3.       De foto’s van Volkert van de Graaf in Amsterdam worden in de reportage van KRO reporter worden opgedist als een streek van Volkert: hij zou zijn locatie- en mediaverbod hebben overtreden In de afgelopen dagen hebben Stijn Franken (Volkert’s advocaat) en Ferry de Kok (fotograaf) zich uitgesproken om hun naam te zuiveren. Wat blijkt nu? De staat wist hier gewoon van, want Volkert had 5 persoonsbeveiligers van Justitie mee op de bewuste dag om de straat te blokkeren voor de foto-shoot. Bovendien moest fotograaf De Kok een geheimhoudsverklaring van Justitie ondertekenen op straffe van 25.000 Euro.

Wat betreft Volkerts mogelijke fraude met bijstandsuitkering door zijn regelmatige verblijf bij zijn vriendin (en dochter) in Harderwijk, en zijn werkweigering hebben we te maken met de aloude afkooptruc van de overheid: zolang Volkert geen moeilijkheden veroorzaakt mag hij gewoon leven van de bijstand zonder sollicitatieplicht en wordt er een oogje dichtgeknepen wat betreft het ongeregistreerd samenleven met zijn partner.

Blijkbaar wil de overheid dat Volkert zich op de vlakte houdt en afziet van verdere controversiële activiteiten in ruil voor een luilakleventje. Dat ligt echter niet in Volkert’s aard en hij heeft een maze in het justitie-net gevonden – hij kan namelijk als bijstandsgerechtigde gratis procederen bij de rechtbank. Daar zal waarschijnlijk de echte pijn liggen van de overheid en de reden voor het toestaan van de KRO reportage over Volkerts praktijken.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.