Petro Porosjenko op de Oekraïense onafhankelijkheidsdag

aug 25, 2015 by

Petro Porosjenko op de Oekraïense onafhankelijkheidsdag

Oekraïne vierde gisteren zijn onafhankelijkheidsdag, het land werd 24 jaar geleden onafhankelijk en is dus een jonge staat. Dit werd een gegeven omdat de Sovjet Unie in elkaar stortte en men gewoon de kans greep, schreef een onafhankelijkheidsverklaring en werd zo een staat. Ze kreeg daar dan ook de ruimte voor, werd bevrijd van Sovjet schulden en kon zo een onafhankelijke economie ontwikkelen. De huidige President Petro Porosjenko kwam in zijn toespraak op dit alles terug en keek vooruit, vooral over de economie van het land.

In de citaten die her en der zijn vertaald laat oligarch en President Petro Porosjenko, zien dat hij op het juiste pad zit en blindelings de scenario’s van externe partijen volgt. Hij voorziet economische groei als het rustig blijft in de afgescheiden gebieden, maar vertelt in dezelfde toespraak nieuwe troepen naar deze gebieden te versturen. Het zakenleven past zich volgens hem prima aan de nieuwe situatie aan en daarnaast zijn er nog allerlei sleutelhervormingen, op het gebied van justitie, rechtspraak en decentralisering van de macht.

Iedereen, behalve dan de President van het land zelf, is het wel over eens dat Oekraïne er economisch rampzalig voor staat. Het blijkt vooral uit de keiharde cijfers. Over het laatste volledige jaar ging de economische groei van (2013 naar 2014) omlaag met 6,8 procent en de publieke schuld steeg over datzelfde jaar van 39,9 procent naar 70,3 procent. Ook kelderde het Bruto Binnenlands Product van het land omlaag.

De President tracht de economische cijfers te camoufleren met mooie verhalen over het aanboren van nieuwe markten en hervormingen. Helaas kan het ook niet anders, nu het op voet van oorlog met Rusland staat en deze markt praktisch is afgesloten. Daarbij moet het in ruil voor de gelden van de IMF en Wereldbank ook wel hervormen, want zo werken ze nou eenmaal. Eerst een land in schulden steken en dan vervolgens zo veel mogelijk privatiseren.

Het enige door de President zelf bedachte stuk is wellicht de filmreferentie, Porosjenko vergeleek Rusland met Mordor. De laatste is het kwaadaardige rijk uit de Lord of de Rings, een boek dat een aantal jaren terug is verfilmd. Mordor is fictie en de kans op economisch herstel is dat ook, wellicht verklaard dit dan ook wel het en passent noemen van deze culturele referentie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.