Oekraïne feitelijk bankroet

aug 28, 2015 by

Oekraïne feitelijk bankroet

Vandaag verscheen er een ietwat cryptisch bericht in de Volkskrant: Schuldeisers Oekraïne schelden ruim 3 miljard kwijt. Achter dit ogenschijn positieve bericht schuilt een donkere waarheid – Oekraïne is failliet. De onderhandelingen voor de ‘herstructurering’ van de schuld duiden op een situatie waarin Oekraïne niet langer de Westerse leningen kan betalen. Een aantal belangrijke schuldeisers gaan daarom akkoord dat niet alles wordt terugbetaald (de ‘kwijtschelding’) en dat de looptijd van een aantal schulden zal worden verlengd. Het is een deal die echter niet alle schulden dekt.

Oekraïne en de grotendeels Amerikaanse schuldeisers (Franklin Templeton, TCW Investement en T. Rowe Price) hopen dat de andere schuldeisers deze regeling zullen onderschrijven. En daar zit hem de kneep. Bloomberg maakte gisteren in een uitgebreide analyse al bekend dat de andere schuldeisers nog met de regeling moeten instemmen. Aangezien Rusland één van de belangrijkste schuldeisers is, is dat onwaarschijnlijk aangezien zij de twee na grootste schuldeiser is (Bloomberg: Forget Templeton, Ukraine still has Putin bond to deal with). Zij zullen de volledige schuld terugbetaald willen zien.

De geplande 3 miljard kwijtschelding komt precies overeen met de Russische tranche die dit najaar dient te worden terugbetaald. Als Oekraïne in gebreke blijft, dan is zij technisch gezien failliet. Hiermee komen ook de IMF-leningen in gevaar, waardoor er Oekraïne minder geld kan lenen en andere schuldeisers ook naar hun geld kunnen fluiten. Oekraïne is hiermee andermaal een kat in de zak gebleken voor de EU, dat nu al problemen heeft om Griekenland binnenboord te houden. Het zijn bodemloze putten die eerder een blok aan het been zijn dan een strategisch voordeel.

Tags

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.