Klimaatgerechtigheid en vluchtelingenrechten

aug 1, 2015 by

Volgens de Duitse partij Die Linke waart er wederom een spook door Europa (een verwijzing naar de eerste zinnen in het Communistische Manifest van Karl Marx), ditmaal zijn het bewegingen die streven naar ‘klimaatgerechtigheid’ en ‘vluchtelingenrechten’:

Deswegen sind die Bewegungen für Klimagerechtigkeit und für die Rechte der Flüchtlinge, die vor Armut, Krieg und auch vor den Folgen des Klimawandels fliehen, Gespenster, die wir willkommen heißen!

Het lijkt een terugkeer naar de jaren 1970 toen de milieubeweging een grote opgang maakte en links begon met het omarmen van gastarbeiders als het nieuwe proletariaat. Inmiddels weten we wel beter. De milieubeweging heeft zeker goed werk verricht met de bestrijding van milieuvervuiling onder de noemer ‘de vervuiler betaalt’ maar met de inkapseling van de milieubeweging in het subsidieweb van de staat betaalt nu vooral de burger de prijs van ‘milieubescherming’ met oneindige eco—taxen. Bovendien heeft de Duitse milieubeweging de blunder begaan met de ‘Energiewende’: kerncentrales zijn vervangen door kolencentrales en Duitsland is nu meer dan ooit afhankelijk van Russisch gas.

De grootste blunder is de koppeling tussen de ‘klimaatgerechtigheid’ en de ‘vluchtelingenrechten’. De meeste migranten zijn geen vluchtelingen, maar migranten die juist de vruchten willen plukken van de consumptie-economie: een blitse i-phone, een dikke Mercedes, etc. Zij zijn niet uit op consuminderen om het zacht uit te drukken. Migranten zijn bovendien gewenst door de grote bedrijven om de lonen van de arbeidersklasse te drukken en deze verder te versplinteren. Daar waar het liberalisme de samenleving atomiseert in individuen is het multiculturalisme de ultieme clusterfuck van het liberalisme, waarbij de vervreemding tussen mensen binnen een samenleving tot in het extreme wordt doorgevoerd: men verstaat en begrijpt elkaar zelfs op het meest basale niveau niet meer door taal-, cultuur- en godsdienstverschillen.

Socialisme dient zich te herbronnen in de strijd voor de werkman, niet de etnische minderheden of de werkloze. In hun programma ‘Sozialismus 2.0’ willen Die Linke wel een Europese werkloosheiduitkering optuigen (“Forderungen nach einer Europäischen Arbeitslosenversicherung”) en zelfs een soort van geld zonder werk (“einer sanktionsfreien Mindestsicherung”), maar niet strijden tegen de wervelstorm van veelal illegale migranten. Zij willen de vakverenigingen versterken, maar ook niet-Europese vreemdelingen verwelkomen die zich feitelijk nauwelijks syndiceren. Hiermee komt links op de drempel van de 21ste eeuw in de spagaat dat zij enerzijds een solidaire samenleving wil met een sterke sociale en milieubeweging, maar niet wil inzien dat de migranten, die zij ook graag zien komen, hier (buiten hun directe eigenbelang) niets voor voelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.