Bradley Manning en het lot van klokkenluiders

aug 2, 2015 by

Bradley Manning en het lot van klokkenluiders

Deze maand is het twee jaren geleden dat de Amerikaanse soldaat Bradley Manning voor de Amerikaanse militaire rechtbank werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar. Hij had bekend in 2009 en 2010 honderdduizenden rapporten, diplomatieke documenten en video’s te hebben doorgespeeld aan Wikileaks. De hoofdredacteur van Wikileaks Julian Assange is zelf inmiddels ook het slachtoffer van politieke vervolging, zowel vanuit Zweden als de Verenigde Staten van Amerika.

Als klokkenluider wordt iemand gezien die wetsovertredingen van zijn eigen organisatie – bvb bedrijf of de overheid zelf – aan het licht brengt voor een breder publiek, kenmerkend is het grotere doel (het publiek informeren) en niet denkend aan het eigen gewin. Het valt in de V.S.A. nogal op hoe agressief klokkenluiders onder de regering van de Barack Obama worden vervolgd, ze telt meer vervolgingen dan onder alle voorgaande Presidenten bij elkaar opgeteld. En Manning is er daar dus maar een van.

De documenten werden door Manning van de server gedownload, en deze geven informatie weg, die inwoners van het land gewoon zouden mogen weten. Zoals het aantal burgerdoden in Irak-oorlog of de moordpartijen op zoek naar Taliban-kopstukken. Hier en daar het doden van journalist of het op grote schaal martelen van gevangenen. Het geeft het Amerikaanse leger zeker geen goede naam, maar het is wel noodzakelijk voor een bevolking te weten wat zijn eigen leger in grote lijnen uitspookt.

Amerikaans oud-gouverneur Jesse Ventura vindt er zo het zijne van;

Naast Manning en Assange is er ook nog Snowden, die om vervolging te voorkomen zich inmiddels in Rusland heeft verschanst. De lijst is lang en zeker niet volledig. Éen van de bizarre verhalen, is dit van Susan Lindauer, die werd opgepakt omdat ze naar buiten wilde brengen dat de oorlog tegen Irak voorkomen had kunnen worden. Ze werd vijf jaar zonder proces of bekentenis opgesloten, waarna de aanklacht door het Ministerie van Justitie werd ingetrokken en ze op vrije voeten kwam.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.