Anti-racisme vertroebelt slavernij-discussie

aug 5, 2015 by

Anti-racisme vertroebelt slavernij-discussie

Slavernij is meer actueel dan ooit en dat komt onder andere door de organisatie van het wereldkampioen voetbal in Qatar in 2022. Elke dag komt daar wel een slaaf om het leven bij de werkzaamheden rond de bouw van stadions. We horen er maar weinig over en de acties over de mensonterende omstandigheden blijven vooralsnog uit. Dat komt vanwege de anti-racisme modus van de linkse anti-slavernij protesten.

De arbeiders in Qatar zijn aangevoerd vanuit India, Nepal, Pakistan en Bangladesh en worden feitelijk uitgebuit als slaven. Doorgaans worden paspoorten ingenomen en kunnen arbeiders geen enkele aanspraak maken op werknemersrechten, zoals arbeidsveiligheid. Eenmaal aangekomen in Qatar komen deze ‘gastarbeiders’ in een positie terecht die feitelijk overeenkomt met slavernij: ze kunnen niet vrijwillig de arbeidsovereenkomst verbreken of zelfs maar het land verlaten.

Hier in Nederland is links niet bezig met deze kwestie vanwege anti-racisme. In het anti-racistische wereldbeeld is er alleen sprake van slavernij (of uitbuiting) als gekleurde mensen worden uitgebuit door blanken. Hierdoor blijft het geweld en uitbuiting van gekleurde mensen door andere gekleurde mensen buiten beeld. Een goed voorbeeld is Zuid-Afrika, waar het neerschieten van zwarte demonstranten door blanke politie -terecht- wordt veroordeeld, maar het neerschieten van zwarte demonstranten door zwarte politie buiten beeld blijft. Blijkbaar is het OK als je wordt uitgebuit door je eigen ras.

In Nederland is radicaal-links alleen bezig met het slavernij-verleden, maar wordt zij nauwelijks beroerd door de tegenwoordige slavernij. En zelfs bij de beschouwing van dat verleden gaat men door het anti-racisme de mist in. Zo werd onlangs geprotesteerd tegen het gedenken van admiraal Maarten Tromp, want die zou de slavernij hebben bevorderd. Een simpele blik op zijn levensloop leert ons dat Tromp zelf tot twee maal toe in de slavernij is geraakt door de Noord-Afrikaanse zeerovers.

De slavernij van Europeanen in de islamitische wereld is een ‘inconvenient truth’ voor de hedendaagse anti-racisme beweging. De grootste groepen van immigranten (Turken en Marokkanen) komen uit de gebieden waar soms in de 20ste eeuw slaven werden gehouden. De hele economie draaide op slavenarbeid en de slaven kwamen niet alleen uit sub-Sahara Afrika, maar ook uit Europa. Wordt het niet eens tijd dat Turken en Marokkanen ook eens rekenschap afleggen over hun slavernijverleden??

Dat laatste zou een ultieme doortrekking zijn van de racistische spiraal waar de anti-racistiche beweging in gevangen zit, namelijk dat schuld collectief en overerfbaar zou zijn. De anti-racistische beweging trekt links weg van haar oorspronkelijke doel, namelijk de uitbuiting van mensen aanklagen, en de actualiteit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.