Srebrenice en Krajina, meten met twee maten

jul 31, 2015 by

Srebrenice en Krajina, meten met twee maten

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat de enclave Srebrenica in handen viel van de Bosnisch-Servische strijdkrachten. Wat daar op volgde wordt omschreven als de grootste of gruwelijkste etnische zuivering van Europa na de Tweede Wereldoorlog. Tienduizenden werden verdreven, duizenden vermoord en vermist. Alle verantwoordelijke Servische politici en generaals werden naar Den Haag gesleept om zich te verantwoorden voor het internationaal gerecht. Graag zouden we dat ook zien voor de inval van Irak, maar ja – voor grote landen gelden andere regels, blijkbaar.

Er wordt echter zelfs op de Balkan met twee (of meer) maten gemeten. Los van de slepende zaak Nasr Oric, die onlosmakelijk verbonden is met Srebrenica, is er de veel grotere etnische zuivering van de Krajina, het deel van Kroatië dat grotendeels werd bewoond door Serven. In Augustus 1995 zagen de Kroaten hun kans schoon om de Serven daar een zware militaire slag toe te brengen onder de noemer ‘Operation Storm’. Het blies niet alleen het Servische leger weg, maar bracht ook een vluchtelingenstroom van meer 200.000 Serven op gang.

Tot op heden heeft Operatie Storm niet de nieuwswaarde van Srebrenica gehad, noch de urgentie van het Joegslavië-tribunaal in Den Haag. Er wed niet gedreigd met luchtaanvallen, geen sancties tegen Kroatië, geen druk om recht op terugkeer van Servische vluchtelingen. Niets. De toenmalige president Tudjman is nooit ter verantwoording geroepen en uiteindelijk zijn drie generaals er met relatief lichte straffen vanaf gekomen bij het Joegslavië-tribunaal. Als dit de wijze is waarop internationaal recht wordt toegepast, dan bedank ik voor dit soort van ‘recht’.

Related Posts

Share This

1 Comment

 1. Ah, goed artikel.
  Dat zie ik niet vaak in Nederland.

  De Serven in Den Haag waren in ieder geval niet de schuldigen achter de moorden daar, deze lieden hielden zich bezig met normale landsverdediging. De reden dat deze misdaden door de Nederlandse regering worden ondersteund, is omdat we Rooms Katholieken hebben in de Eerste en Tweede Kamer. Elke Rooms Katholiek steunt de misdaden van Operatie Storm en ondersteunt de doofpot.
  Dat zijn de achtergronden.

  Kroatië is namelijk 97% Rooms Katholiek.
  De Rooms Katholieke Kerk werkt bovendien samen met Islam. De Bosnische Moslims hadden daarom in de Tweede Wereld Oorlog een SS Handschar Divisie om, ook toen al, Serven, Joden en Zigeuners uit te moorden. Serven werden uitgemoord door de Nazi’s, het Nederlandse leger wordt ook bestuurd door Nazi’s, want Adolf Hitler was ook Rooms Katholiek.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.