Sharia-politie in Den Haag – een bedenkelijke ontwikkeling

jul 6, 2015 by

Sharia-politie in Den Haag – een bedenkelijke ontwikkeling

In tijdens de jaarwisseling van 2013/2014 werd de politie verrast door een buurtactie vanuit de moskee in Schilderswijk: vanuit de As-soenah moskee gingen er honderden vrijwilligers met gele hesjes de straat op om de orde te bewaren. Onlangs met de nachtelijke rellen in de Schilderswijk tijdens de Islamitische vastenmaand Ramadan doken de ‘gele hesjes’ spontaan weer op. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.

Stelt u zich eens voor als vrijwilligers van een kerkgenootschap, laten we de Pinkstergemeente als voorbeeld nemen, de straat op gaat om tijdens Oud en Nieuw in de buurt patrouilleren. Men zou toch vreemd opkijken. Er is immers toch een scheiding tussen kerk en staat? En daar wringt de schoen. Welke wet wordt er door een dergelijke groep gehandhaafd: de burgerlijke wet of de godsdienstige wet?

Bovendien dient men voorzichtig te zijn met dergelijke religieus gemotiveerde hulppolitie. Stelt u zich eens voor dat er vanuit er andere religieuze groepen er ook dergelijke herkenbare groepen de straat op gaan om te gaan patrouilleren. In Londen is dat al het geval met joodse hulppolitie. Stelt u zich eens voor dat dergelijke groepen elkaar tegenkomen op straat, of burgers hun gezag niet erkennen.

Dat laatste is natuurlijk een zeer concreet risisco. Dergelijke groeperingen hebben geen officieel statuut en mogen formeel geen geweld uitoefenen. De vraag is echter wat u zou doen als u wordt omringd door tientallen gele hesjes. Het gevaar is dat er meer mensen op het idee komen om zelf ook een dergelijke hulppolitie te organiseren. De vraag is ook wie hun controleert en waar je verhaal kunt halen.

Politietaken horen vooralsnog bij de politie en dienen niet te worden uitgevoerd door willekeurige groepen burgers. In het Antieke Athene werden politietaken uitgevoerd door Scythen, een stam uit het verre buitenland, zodat neutraliteit verzekerd was. De neutraliteit van de politie is een belangrijke zaak, met name in een multi-culturele en multi-religieuze samenleving.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.