RaRa, nuttig geweld en de BVD

jul 30, 2015 by

RaRa, nuttig geweld en de BVD

In het laatste nummer van weekblad Elsevier is het artikel ‘Dit was echt RaRa’ verschenen, met daarin een reconstructie en verhaal over de roerige gebeurtenissen en de aanslagen uit de jaren tachtig. Het interessante artikel brengt het verhaal van de Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa) weer naar boven, toch al weer dertig jaar geleden. Er worden scherpe woorden gebruikt ‘terrorisme’ en volgen conclusies ‘daders moeten zich verantwoorden’. Toch vertellen juist de gaten in het verhaal iets zeer opmerkelijks.

Hoewel er dus aanslagen werden gepleegd, met wat men noemt politiek gewelddadig activisme, had vervolgens het amateuristische team van de politie lange tijd geen enkel zicht (en budget) op wie de daders waren. Dit is opvallend, niet zo zeer vanwege de miljoenen gulden schade, of de maatschappelijke onrust, maar vanwege dat ook Shell en Philips het slachtoffer waren en die hebben aanzienlijke invloed op het beleid in Nederland.

Waarom werd er zo weinig budget en mankracht op deze zaak gezet? Opvallend is dan ook de rol van de toenmalig Binnenlandse Veiligheidsdienst. Die volgens het motto ‘belast met het handhaven van de binnenlandse veiligheid’ hier toch juist een belangrijke rol zou moeten spelen. Maar ook uit het Elsevier-artikel blijkt dat ze nauwelijks informatie doorspeelde óf heeft meegewerkt. Aan afkeer van links-authoritaire opvattingen zal het niet liggen, want men heeft telkenmale getracht de CPN met alle middelen kapot te spelen.

Er was dus bij de BVD niets bekend over de achtergrond of het netwerk van de RaRa, althans niet dat dit beschikbaar was voor de politionele diensten. Maar erger nog; op het hoogtepunt van het onderzoek naar de RaRa lekte de BVD naar het Algemeen Dagblad, waardoor er een groot artikel verscheen en het onderzoek ernstige schade werd toebracht. En dan zijn er nog de aanslagen in de jaren negentig, wederom van de RaRa, waarbij het huis van de Minister van Sociale Zaken Aad Kosto werd opgeblazen. Men spreekt hier van RaRa II, daders onbekend en met een nieuw patroon en dus niets van doen met de oorspronkelijke daders.

De bekend Haagse schrijver Tomas Ross heeft wel gezinspeeld dat de laatste aanslagen door de BVD zelf zijn gepleegd. Bewijs is daar nooit voor gevonden. Toch komt het relatief kleinschalige geweld niet heel slecht uit voor de BVD, wat men heeft hierdoor toch altijd het budget op peil kunnen houden. Daarbij richt veel politiek geweld zich ook van links op rechts, maar soms ook omgekeerd. Dat is zonder twijfel een gunstige bijkomstigheid voor de Dienst.

Wellicht heeft men een glazen bol gehad. Het geweld van vandaag, van groepen met een soortgelijke politieke ideologie als de RaRa, richt zich tegen rechtse oppositiepartijen, maar ook tegen middenstanders en arbeiders. Groepen die juist lijden onder het kapitalisme en beledigend door de machtsstructuren als ‘populistisch’ of ‘volks’ worden weggezet. De vroegere anti-kapitalisten lijken handig te zijn ingekapseld.

Dierenrechten- en antifascisme activist Paul Kraaijer liet al weten in zijn biografie dat de veiligheidsdienst in feite bepaalde groepen controleert.

“Feitelijk werkte de AFA ook indirect, via KAFKA, voor de
BVD……iets voor veel antifascisten om eens goed over na te denken.” (bron PDF)

En de Dienst hiermee dus ook geweld toestaat, waarbij het dus een geheel eigen opvatting erop nahoudt van wie wel en niet onder de ‘nationale veiligheid’ vallen. Dat is toch ook een belangrijke les uit het RaRa-tijdperk.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.