OXI is wel leuk, maar niet zonder oxygen

jul 7, 2015 by

OXI is wel leuk, maar niet zonder oxygen

De Grieken hebben per referendum zich uitgesproken tegen de voorwaarden voor het eisenpakket vanuit de EU (en de IMF). Op de TV waren dolblije Griekse demonstranten te zien. Eerder werd de maandelijkse aflossing van de IMF-schuld niet betaald. Kan Griekenland echter deze crisis overleven?

Vaak wordt de analogie gemaakt met IJsland – IJsland besloot bankroet te gaan en met een schone lei te beginnen. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen. IJsland is een klein land (323.000 inwoners) met een kleine economie (BNP: 14 miljard), vergeleken met Griekenland (10,81 miljoen inwoners, BNP: 207 miljard). IJsland is te vergelijken met een grote stad, Griekenland is een klein land.

Verder is Griekenland lid van de Euro monetaire unie en IJsland niet. IJsland heeft hierdoor meer mogelijkheden gehad om bankroet te gaan. Griekenland moet voldoen aan de eisen van de ECB om geld bij te drukken. Het kan gewoonweg geen eigen monetaire politiek voeren, behalve als het zou besluiten om de Euro te verlaten en daar wringt de schoen.

Griekenland is strategisch steunpunt van de EU en de NAVO. Een uittreding uit de Euro en de EU betekent dat het geostrategisch gunstig gelegen Griekenland in de ban kan komen van Rusland. Washington wil met alle voorkomen dat Griekenland losser komt te staan van de EU en de NAVO. Griekenland is niet IJsland, dat ergens plompverloren in de noordelijke IJszee ligt.

Nu de Grieken feitelijk weigeren te betalen (OXI) is er geen sprake van een overwinning maar een uitstel van executie. De IMF en de ECB hebben feitelijk de geldkraan (oxygen) dichtgedraaid voor de Griekse overheid en de Griekse banken. Binnen een week raakt het geld op en dan gaat de Griekse overheid en gaan de Griekse banken failliet. Het ziet er niet naar uit dat er iets gaat veranderen op dat vlak.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.