Koerdisch dilemma

jul 28, 2015 by

Koerdisch dilemma

De Koerden zijn al meer dan een eeuw gebruikt om de vuile klusjes op te knappen in het Midden-Oosten. Koerden waren betrokken bij de Armeense genocide en de Amerikanen gebruikten de Koerden tegen Saddam Hoessein. Met de ineenstorting van Irak sinds 2003 zijn de Koerden vrijwel onafhankelijk in het noorden van Irak, dit tot ongenoegen van Turkije. Met de opstand in Syrië heeft het Koerdische onafhankelijkheidsstreven een heel andere dimensie aangenomen. De Koerden in Syrië zijn feitelijk ook zelfstandig geworden en hiermee is een groot gedeelte van de Turkse grens met Irak en Syrië in handen gekomen van Koerdische milities. Deze milities vechten tegen de Islamitische Staat met hulp van Amerika en enkele Arabische bondgenoten. Sinds enkele dagen bombardeert Turkije echter deze milities op haar beurt weer.

Deze hele situatie is zeer ongunstig voor Turkije, dat kampt met een grote Koerdische bevolking dat de feitelijke onafhankelijkheid van de broeders aan de andere kant van de grens letterlijk kan zien. Op 22 juli werd er in de Turkse badplaats Suruç een bomaanslag gepleegd, volgens de Turkse autoriteiten door een Turks-Koerdische Syrië-ganger. Dit was precies de aanleiding die de Turkse regering nodig had om Koerdische strijdkrachten in Syrië te bombarderen, hoegenaamd als een operatie tegen terrorisme die ook de IS zou treffen. Hierbij deed Turkije een beroep op NAVO-artikel 4, waarbij de hulp in werd geroepen van NAVO-bondgenoten, waaraan overigens opmerkelijk genoeg direct gehoor werd gegeven.

Met de NAVO-zegen van de huidige Turkse operaties in Syrië is de Nederlandse Justitie in een lastig parket beland. Vorig jaar werd vanuit het ministerie nog de boodschap uitgegeven dat Syrië-gangers die voor de Koerdische milities willen gaan vechten niet zouden worden tegengehouden (of worden vervolgd). Toen hebben we al hier gewaarschuwd dat er sprake was van een gevaarlijk hellend vlak: aanvankelijk was het geoorloofd om voor Syrische oppositie-milities te vechten, daarna niet meer. Nu zijn we aanbeland op een punt dat de Syrisch-Koerdische milities worden aangevallen met zegen van de NAVO, waardoor de Koerdische Syrië-gangers zich plotseling in het anti-NAVO kamp bevinden. De snelle wisseling van coalities in deze geopolitieke heksenketel zorgt voor onaangename verrassingen voor Nederlandse burgers die met goede bedoelingen de Koerden zijn gaan helpen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.