In China is een beurscrash à la 1929 in de maak

jul 8, 2015 by

In China is een beurscrash à la 1929 in de maak

Alle ogen zijn gericht op het kleine Griekenland omwille van de toekomst van de Euro, maar in het Verre Oosten pakken zich donkere wolken samen. In China dreigt een heuse beurscrash van de proporties van 1929, compleet met speculanten die zich van flats afwerpen. Bloomberg waarschuwde gisteren voor een herhaling  van 1929 en publiceerde het onderstaande grafiekje. Wat is er aan de hand en wat zijn de gevolgen voor ons?

-1x-1

De Chinese economie is de afgelopen drie decennia met gemiddeld met meer dan 10% gegroeid. Men sprake dan ook jaloers van ‘double digit growth’ (groei met twee decimalen), een groei dat echter sinds 2010 niet meer is behaald en een streefgroei dat in 2012 formeel werd verlaten door de Chinese regering. In april dit jaar stelde de Chinese premier de groeiprognose bij tot onder de 7 procent. Er wordt gewaarschuwd voor een huizenbubbel van historische proporties: de huizenprijzen zijn enorm gestegen, maar de markt is verzadigd geraakt en de huizenprijzen zijn nu dalende met als gevolg dalende rendementen in vastgoed.

Op dit ogenblik dreigen de tegenvallende groei en de dalende vastgoedrendementen de beurs in een dalende verkoopspiraal te trekken. Sinds vorige maand zijn aandelen op de Shanghai aandelenbeurs gemiddeld met 28 procent gedaald. In Shenzhen heeft de aandelenmarkt maar liefst 30% ingeleverd. De verkoopwoede slurpt intussen miljarden aan overheidsinterventies op om de aandelenmarkt recht te trekken. De Chinese toezichthouders zijn er zelfs toe overgegaan om nieuwe aandelenemissies en beursgangen stop te zetten. Er lijkt een voorzichtig herstel plaats te vinden, maar wellicht grijpen mensen dit aan om aandelen te verkopen.

China bevindt zich in dezelfde positie als Amerika in de jaren 1920. Amerika maakte een stormachtige groei door als gevolg van bedrijvigheid en het uitlenen van geld aan Europese landen, die eindigde in een beurscrash. Het gevolg was dat de Europese landen in enorme financiële problemen kwamen, toen vanuit Amerika de geldstroom opdroogde en de consumptie in Amerika terugliep. Op dit ogenblik kan in China hetzelfde gebeuren met als gevolg een teruglopende Europese export. China is formeel de tweede economie ter wereld (eigenlijk is het al No.1 in termen van productie) en als zij niest is de rest van de wereld verkouden.

Bloomberg waarschuwde op 17 juni jl. al dat het geen kwestie is of de Chinese aandelenmarkt een correctie ondergaat, maar wanneer. De beurs lijkt nu in een neerwaartse spiraal te zijn gekomen en de vraag is of deze nog kan worden gestopt. China is een belangrijke kredietverstrekker en investeerder geworden en als China een financiële crisis terechtkomt, dan zijn de gevolgen niet te overzien, niet alleen in Afrika en Europa maar ook voor Amerika. Teruglopende Chinese kapitaaltransacties (nu 1 triljoen dollar) kan de internationale kapitaalmarkt in ernstige problemen brengen met oplopende rentes tot gevolg.

Een beurscrash kan ook vooral dodelijk zijn voor de binnenlandse problemen – tientallen miljoenen jonge mannen dreigen niet alleen werkloos raken maar vooral ook vrouwloos. Al deze ontevreden mannen kunnen een revolutionair potentieel vormen van onrust. In de 19de eeuw ontwikkelde zich ook een soortgelijke ‘mannen-bubbel’ die ontaardde in de Taiping-rebellie, die tientallen jaren in beslag nam en het begin van het einde betekende voor het Chinese keizerrijk. Daarom dienen we de economische crisis in China niet alleen in het hedendaagse perspectief te zien, maar ook in dit cultuur-historische perspectief.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.