Een jaar na #MH17 vooral machteloosheid en propaganda

jul 19, 2015 by

Een jaar na #MH17 vooral machteloosheid en propaganda

In reusachtig contrast met het respect en de mooi ceremonies voor de overleden inzittenden van de MH17 staat de status van het onderzoek over het neergeschoten vliegtuig. Ontluisterend is in het bijzonder de rol van bepaalde EU-politici en niet dan niet ten laatste Hans van Baalen en Guy Verhofstadt die de putsch in Kiev op het Maidanplein ondersteunden, waar kort erna een burgeroorlog ontstond. Ook de Minister-president Mark Rutte die ‘niet zou rusten’ voordat de onderste steen boven zou komen, heeft nauwelijks iets laten zien dat het publiek kan geruststellen.

Het is logischerwijs vreselijk voor de nabestaanden van de vlucht, waarvan onder hen ongetwijfeld ook graag zouden willen horen wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van de vlucht. Maar duidelijk is inmiddels wel dat vanuit de huidige regering niets valt te verwachten. Het onderzoeksrapport dat twee maanden na de ramp uitkwam was een summiere opsomming van wat zaken, maar het onderzoek zelf en vooral de werkwijze geeft weinig hoop.

Het zijn de media met een groot bereik, ook wel opgevallen dat dit met geopolitiek van doen heeft en dat dit de primaire drijfveer is achter veel beslissingen. Ook bij hen zelf blijkt een tunnelvisie in het gros van de artikelen – die Nederland plaatsen binnen de EU-VSA belangensfeer – en waarin kritiekloos vanuit deze structuren geput wordt voor informatie. De inbreng van Rusland daarentegen vaak niet gebruik of niet serieus wordt genomen.

Dieptepunt is wellicht wel de poging van RTL-nieuws om de schuld in de schoenen van de Russen te schuiven. Eerder dit jaar werd er een brokstuk gevonden, oftewel van de onderzoeksplek gestolen, en meegenomen naar huis. Daar werd het aan eigen experts gegeven en ‘vastgesteld’ dat het van een buk-raket van Russische makelij was. Een schending van het bewijsmateriaal en dus het onderzoek, maar vooral een grove belediging naar de nabestaanden, die recht hebben op een fatsoenlijk onderzoek.

Het geeft wel aan dat beïnvloeding van de publieke opinie het belangrijkst is. Wellicht wel belangrijker dan een goed onderzoek, dat er waarschijnlijk nooit gaat komen. Vooral is pijnlijk duidelijk geworden dat onze politici en bestuurders niets kunnen uitrichten op internationaal vlak, of het gewoon niet willen. Het resultaat is alvast het zelfde.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.