Is de Neder-Turk een politieke schizofreen?

jun 9, 2015 by

Is de Neder-Turk een politieke schizofreen?

De Neder-Turken brachten onafgelopen weekeinde hun stem uit voor de verkiezingen in Turkije. Aangezien veel hier woonachtige Turken zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit bezitten mogen zij twee keer stemmen. Het stemgedrag van de Neder-Turken is alleszins opmerkelijk te noemen. Hieronder een analyse.

Afgelopen maart waren er in Nederland verkiezingen voor de Provinciale Staten en dat was aanleiding voor wereldjournalisten.nl om een stukje te wijden aan het stemgedrag van de in Nederland woonachtige Turken. Er was namelijk onder hen een politieke verschuiving naar links aan de gang – van PvdA naar D’66. Zowel onder jongeren als onder oudere Turken was er een duidelijke trend naar links waar te nemen. Van oudsher stemmen Turken links in Nederland en dat was ditmaal niet anders. Meer dan 60% van de ondervraagden stemden PvdA of D’66 en radicaal links (SP en GL) konden rekenen op iets minder dan 20%.

Het afgelopen weekeinde -twee maanden na de PS verkiezingen- had er een dramatische ruk naar rechts plaatsgevonden onder het Turkse electoraat in Nederland. Bij de Turkse parlementsverkiezingen stemde maar liefst 64% van de Neder-Turken op de conservatief-islamitische partij van Erdogan en meer dan 10% op de rechts-radicale ‘Grijze Wolven’. Meer dan driekwart van de Turkse stemmers stemden met andere woorden voor uitgesproken rechtse partijen.

In een politieke democratie stemmen burgers om ideële redenen en als er in het buitenland wordt gekeken naar de politiek, dan gaat de voorkeur uit naar de partij met dezelfde ideële grondslag. Dat geldt blijkbaar niet voor de Neder-Turken. Al eerder legden we de vinger op de zere linkse plek door te wijzen op de uitgesproken etnische stem onder allochtonen – voor hen draaien verkiezingen niet om ideeën maar op etnisch/religieuze loyaliteit. De hierboven politieke schizofrenie bevestigt dit patroon. De multiculti is de bijl aan de wortel van de democratie waarin de politiek draait om ideeën.

1 Comment

 1. jos van veen

  met wat rare schuieres (bijv D66= links?? als lid van ALDE? en eurofiel neoliberaal??)

  is er wel een interessante vragstelling.

  het is m.i. terug te voeren naar religieus etnische sgergatie en de weigering om te assimileren en te integreren.

  Verder de s actieve Turkse politiek om mensn met turkse wortles meteen in te lijven alshun extrne investering en een permanent Turkse identiteit en statasburgerschap..ook als ze in ene ander land zijn geboren..

  De ouders van deze Turken kenden niet anders dan Erdogan die ook hun conservatieve religieuze en rituelen benadrukt.
  O in zij speech in België kwam Erdogan uitgesproken bedreigend religieus over..nog sterker dan een haatimam..
  in heel Europa wordt gewerkt aan een afsc gescheiden islamistische cultuur en gaat de politiek akkoord met alles wat onder het mom van godsdienstvrijheid wordt verpakt.
  De meest uiterlijke dingen hebben meer met genderverhoudingen(man-vrouw relaties) te maken dan met religie*burka’s,hoofddoeken,kleding..compleet niks met religie te maken.
  Besnijdenis ook niet, en slachten met dierenleed ook niet..

  Dat zijn gewoon traditionele cultuuruitingen..geen religie..
  Dus ontstaat er iets waarbij alles wat niet wenselijk geacht wordt in onze
  samenleving meteen gerangschikt worden als godsdienstvrijheid.kletskoek dus.

  Al met al wordt deze versie van islamisering gewoon ook nog eens gesubsidieerd..en van voorrechten voorzien.dit gaat problemen opleveren, zeker bij groter toeloop van vluchteling islamieten/moslims.
  (dis is geen hetze verhaal maar gewoon een zaak op rationele basis die ook gecontroleerd kan worden)

  Dan speelt ook nog dat de Turklanders (nederturken)kiezen omdat ze hier wonen en niet verder bekend zijn met de resterende politiek in Turkije..Erdogan komt natuurlijk ook tegemoet aan megalomane instelling van minderwaardigheidscomplexen..Grote bek, trappen en likken enz.Autoritaire karakters bij”mannetjes”
  Denk ook nog vene aan de verplichte maar wel afkoopbare dienstplicht in Turkije..

  Je kunt je dus nooit als turk uitschrijven ook al behoor je tot de vijfde generatie in NL…
  Turkije heeft er zelfs enen apart ministerie voor..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.