Europese Hof maakt weg vrij voor censuur

jun 17, 2015 by

Europese Hof maakt weg vrij voor censuur

Stel je voor dat je een café uitbaat en iemand begint hardop de premier dood te wensen. Ben je dan als eigenaar aansprakelijk hiervoor? Volgens het Europese Hof wel. Vandaag werd bekend dat het Europese Hof in Straatsburg een website aansprakelijk houdt voor lezersreacties. Hier een analyse van een dubieuze uitspraak.

Het Hof redeneerde dat een website in zekere zin een publicist is en daarmee een podium biedt aan aanstootgevende lezersreacties. Hiermee wordt een website opgezadeld met het monitoren en afwegen van alle lezersreacties. Dat betekent praktisch dat websites zijn overgeleverd aan de trollen. Iemand kan ‘anoniem’ een reactie plaatsen waarvoor jij verantwoordelijk kan worden gehouden. Nogmaals een voorbeeld hoe krankzinnig dit idee is: je hebt kale tuinmuur en iemand spuit ’s nachts een verwensing op deze muur. Hoe verantwoordelijk ben je dan als eigenaar van deze muur?

Het is echt vreemd dat niet degene die de uitspraak doet wordt vervolgd, maar het medium zelf. Hiermee zal het Hof -bedoeld of onbedoeld- de media dwingen tot zelfcensuur, waarbij veel media de lezersreacties zullen weren uit angst om aansprakelijk te worden gesteld. Veel mainstream media zullen het aangrijpen om de lezersreacties, die vaak een spiegelbeeld vormen van de berichtgeving en nog vaker informatiever zijn dan het oorspronkelijke bericht, helemaal te schrappen. De vrijheid van meningsuiting wordt hiermee ingeperkt en de discussie wordt gesmoord.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.