Boek: Goed Fout – herinnering van een meeloper

jun 7, 2015 by

Boek: Goed Fout – herinnering van een meeloper

Een boek geschreven door de columnist en emeritus hoogleraar politieke theorie Meindert Fennema. Momenteel vooral bekend van zijn prikkelende columns die her en der verschijnen. Het is een verhalend en luchtig geschreven werk over de herinneringen van de schrijver als student en partijman, dus de persoonlijke ervaringen van Fennema zelf bij het Utrechts Studenten Corps en Communistische Partij Nederland (CPN) en haar mantelorganisaties. Zijn eigen rol omschrijft hij gepast en wel als meeloper.

De verhalen die naar voren komen over de CPN zijn die van een spijkerharde politiek partij, die met de idealen een generatie jonge mensen heeft weten interesseren, met die in de werking van de partij hard is. Waar verraad de norm is en afvalligen van de partijkoers aan de schandpaal worden genageld. Schrijver vergelijkt de jaren in het Utrechts Studenten Corps, waar ook een ijzeren discipline en hiërarchie heerst en ook niet uit de pas wordt gelopen.

In het boek laat de Fennema zien hoe hij diverse personen, onder wie ook uit de hogere klasse, ontmoet via het studentenwezen, de partij en waar deze zijn beland. Hoe er werkgroepen worden opgezet en congressen georganiseerd en welke resultaten er worden behaald. En hoe een generatie raakt beïnvloedt door internationalistische opvattingen en bijhorende anti-democratische en anders-democratische politieke ideeën. (van provo’s tot en met marxistisch-leninisten)

Interessant zijn toch ook wel de tegenstrijdigheden die de schrijver in het leven voorbij ziet komen. Bijvoorbeeld grof racisme binnen de organisatie ‘Nederland bekent kleur’, een zelfverklaarde anti-racismeclub, wanneer de Fennema dit aangeeft aan de leiding wordt het nieuws achteloos weggewuifd. Of het minderhedendenken van de mei’68 generatie, due binnen de CPN en socialistische landen niet of nauwelijks spelen. Wanneer de ambassadeur van de Sovjetunie op bezoek komt blijken ze zich daar helemaal niet druk te maken over de positie van homoseksuelen. ” Homoseksualiteit bestaat in de Sovjet-Unie niet, het is een product van de westerse decadentie, die kenmerkend is voor de laat-kapitalistische maatschappij”

Dat soort voorbeelden typeren de schrijver wel aardig, zelf communist maar volhard verdediger van de vrijheid van meningsuiting. Deze tegenstrijdigheden maken de schrijver interessant, het boek zelf is soms vermakelijk, maar daar is dan wel alles mee gezegd.

Uitgeverij Prometheus – Bert Bakker , prijs € 24,95

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. Gerrit

    Wat een onzin weer. Typisch Sjors, total onbetrouwbaar. (Sorry Bart, maar ik kan geen enkel respect opbrengen voor jouw college achrijver). Het boek lijkt me inderdaad slechts vermakelijk. Rechtstreeks uit de propagandakoker van de 1%. Niet eens de moeite waard om er inhoudelijk op in te gaan.
    Nu zullen sommigen zeggen: heb je het gelezen dan? NEE!, maar koop het maar voor me en stuur het me, dan zal ik om deze personen te plezieren er commentaar op geven. Ik ben namelijk zelf ook ervaringsdeskundige in deze.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.