Wie leest mijn krant nog?

mei 13, 2015 by

Wie leest mijn krant nog?

In een hoek van een hip café zit een man gebogen over zijn krant. Te somberen over de gebonden papierstapel waar hij voor schrijft. De berichten zijn helemaal niet best. De vorm zou er uit zijn. Want de lezersaantallen dalen, bijna dag op dag, nu naar heel lage aantallen. Er moet geschrapt worden in het schrijversbestand, er wordt nog minder betaald aan de medewerkers.

Toch met goedkeurende blik kijkt hij naar de artikels van zijn kwaliteitskrant die als zoveel jaren mooie verhalen brengt. Hoewel er dagelijkse wel rare berichten bij de redactie binnendruppelen, van boze bewoners uit het taalgebied én ook zelfs abonnees, is de man nog gelukkig dat men altijd de ideologische lijn heeft vastgehouden. Dat men niet in de val trapte van de tijdsgeest, maar keurig het oor te luister heeft gelegd daar waar het wenselijk was.

Dat was door de jaren heen moeilijk, want er ligt altijd het gevaar op de loer dat er zomaar eens geluisterd had kunnen worden naar geluiden vanaf de straat. Dat problemen wel eens uitvergroot worden en onbenulligheden niet uitdiept worden. Over de gewone verhalen van mensen uit de straat, met banen en bezigheden, die dan de knappe ideologische lijnen en glorieuze teksten van de ministers doorkruisen.

Nog vaak denkt de man na over de jonge journalisten die zich bij het blad wilden voegen en door hem de kneepjes van het vak werden bijgeleerd. Wie wel goed is en wie niet. Waar wel over geschreven mag worden en niet. Wat de grenzen zijn, hoe die zo’n beetje lopen en dat ook wij bij de krant die dienen te bewaken. Dat sommige onderwerpen gewoon niet kunnen en dat we op een bepaalde manier met elkaar dienen om te gaan.

De krantenman zucht diep “niemand leest mijn krant nog” mompelt hij net over zijn biertje heen. Misschien maar gewoon een baantje zoeken op het ministerie, dan ben ik ook direct van alle informatie verzekerd.

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. cynisme verpakt in sardonische humor

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.