Onrust in Macedonië en onze rommelende politici

mei 24, 2015 by

Onrust in Macedonië en onze rommelende politici

Wat is er aan de hand in Macedonië? Wederom een land in het oosten van Europa waar het hommeles is. Welke politieke krachten spelen er en welke externe krachten worden er losgelaten op dit land? Het zijn grote politieke en geopolitieke vragen die spelen. Het is alvast in de Nederlandse partijpolitiek nog (nooit) niet doorgedrongen. De Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken uit alvast overal zijn zorgen over het land.

De minister vindt – en liet zich zowel uit in het Nederlandse Parlement als in het Europees Parlement – van Macedonië dat wil toetreden tot de Europese Unie, de huidige regering samen met Brussel en de OVSE moet zorgen dat de stabiliteit terugkeert. De vragen kwamen in de Tweede Kamer van de VVD en de PVDA, die willen een dialoog zien met Nikola Gruevski de Minister-president van Macedonië. Over de aantijgingen die er worden gemaakt van corruptie, maar dergelijke aantijgingen spelen natuurlijk ook gewoon in Nederland.

Koenders sprake met zware woorden over Macedonië, er zijn fundamentele problemen en een politieke crisis, ook sprake van machtsmisbruik. Om van buitenaf maar te zinspelen op een actieve rol van o.a. de Commissie met een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de beschuldigingen. Macedonië is natuurlijk wel een kandidaat-lidstaat voor toetreding tot de EU, maar toch zijn dit wel vergaande verzoeken naar een soeverein land, wat uiteraard zelf ook dergelijke onderzoeken zou kunnen opzetten.

Kortom de bemoeienissen zijn opmerkelijk en duiden erop dat er meer zaken spelen. Waarom in een land als Spanje waar grote demonstraties zijn niet spreken over alle misstanden daar? Spanje dat zelfs wetgeving wil aannemen om het demonstreren in te perken. Of wellicht moet de Duitse Bondskanselier Angela Merkel vertrekken, die demonstranten afraadt tegen haar beleid te demonstreren, zoals ze deed richting de PEGIDA-demonstranten.

Waar nu in het oosten van Europa crisissen ontstaan, is dat vaak omdat deze worden gecreëerd. We weten van Oekraïne al wie er een rol hebben gespeeld en waarom dat is. Macedonië volgt hierin ook een zeker spoor. Er is een crisis….. de EU, of wellicht de VSA komen het wel oplossen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.