Lekker onbelangrijk nieuws

mei 1, 2015 by

Lekker onbelangrijk nieuws

Nieuws over de binnenlandse politiek van de Verenigde Staten van Amerika, het is niet helemaal duidelijk waarom dit nu voor Europeanen interessant zou zijn. Ook niet voor inwoners van Nederland overigens. Dezer dagen op meerdere mediakanalen vernemen we het doodschieten van een jongeman in een Amerikaanse stad en de rellen die hierna zijn gevolgd. Baltimore, dus niet de Baltische Staten waarvan de landen samen met ons in de EU zetelen en waarvan enig nieuws al stukken relevanter zou zijn.

Nog zo een onbelangrijk bericht, is dat de Nederlandse politicus gaat spreken in Amerika. Er zijn vervolgens weer groepen boos, omdat niet alles wat de spreker gaat zeggen bij iedereen in de smaak valt. Men mist daar nog bij dat een van de hoofdklagers zelfs ook niet altijd even tolerant is. Of beter nog, zelfs oproept tot keiharde censuur omdat bepaalde meningen niet goed vallen. Het had erbij gemogen in de artikels, maar wellicht ook wel niet, want de politicus van voorkeur kun je ook gewoon via twitter volgen.

Andere vraagstukken die wel van grote relevantie zijn; zoals de TTIP, worden veel te vaak afgedaan met propagandaverhalen langs zwart-wit lijnen zonder enig cijfermateriaal. Waarom volgt er niemand de onderhandelingen in de V.S.A., worden er geen onderhandelaars ondervraagd, wordt er bij de volksvertegenwoordigers aldaar het oor te luister gelegd?

Een ander hangijzer blijft de warrige en roekeloze buitenpolitiek van Amerika. O.a. de hypocrisie tussen het brengen van democratie en de mensenrechten en het schandalig behandelen van personen die tegen de V.S.A. ageren. Noch Guantanamo Bay, noch het wereldwijde netwerk aan CIA-gevangenissen krijgen de aandacht die ze verdienen. Of met welke redenen de V.S.A. zo gigantisch veel geld uitgegeven aan een leger terwijl niemand het land bedreigt.

Hoewel ook de pers vol is van mensenrechten en het project van de Europese Unie blijkt er in de nieuwsgaring nauwelijks iets van. Nog altijd krijgen we de clichés vanuit de Koude Oorlog toegeschoven, wel wat opgewarmd en lichtelijk aangepast. De V.S.A. is altijd goed, maar met slechte politieagenten. Of zoiets.

1 Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.