Dag van de Arbeid, dag van de nieuwe strijd

mei 1, 2015 by

Dag van de Arbeid, dag van de nieuwe strijd

Dag van de arbeid klinkt oubollig, maar de sociale strijd is terug van weggeweest. De economie is bezig met een enorme ommezwaai, waarin de werkende klasse steeds minder geld krijgt van haar werk en het groot-kapitaal het geld in de schoot geworpen krijgt. Hieronder een analyse.

In toenemende mate krijgt de werkende klasse te maken met baanonzekerheid. Dit is een trend die reeds in de ‘goede’ jaren 1990 is ingezet met uitzendwerk. Dat betekende dat een toenemend aantal werkers geen vaste baan had maar van klus naar klus werd gedirigeerd. De baten kwamen voor de uitzendbureau’s en de werkers kregen een karig loon.

Tegenwoordig worden werkers steeds meer genoodzaakt om zich als ZZP-er te verhuren. Dit is nog risicovoller dan het werk van de uitzendkracht. Een uitzendkracht heeft nog enige sociale bescherming, maar een ZZP-er heeft helemaal nergens recht als hij geen werk heeft. Hij moet ook alle kosten en sociale afdrachten zelf betalen. Hij leeft van maand tot maand.

Baanzekerheid van de lagere klassen is verder weg dan ooit en alleen in overheidsdienst is nog enige zekerheid. Mensen krijgen steeds meer tijdelijke contracten of moeten van tijd tot tijd solliciteren op hun eigen baan. De tijd van een werkgever voor het leven lijkt voorbij. Maar hetzelfde geldt voor de vakbond, dat kampt met dalende en vergrijzende leden.

Met deze verslechterende arbeidsvoorwaarden van de  werkgevers daarentegen lijken machtiger dan ooit. Het internationale kapitaal kan zich verrijken met bail-outs en de bankierstrucs, zoals de Quantitive Easing – een ander woord voor het bijdrukken van geld. Verder is de rente van de Europese Centrale Bank lager dan ooit, waardoor banken bijna ongelimiteerd geld kunnen uitlenen.

De sociaal-democratie heeft de werkers voorgehouden dat de macht in het parlement ligt. Niets is minder waar. De macht ligt in organisatiegraad – hoe meer de werkers zijn georganiseerd, des te meer macht zullen zij hebben. Het is zaak om in de 21ste eeuw met nieuwe vormen van arbeidersorganisaties de werkende klasse opnieuw te organiseren.

Related Posts

Share This

2 Comments

  1. Gerrit

    ”De macht ligt in organisatiegraad – hoe meer de werkers zijn georganiseerd, des te meer macht zullen zij hebben.”

    100% waar, maar dan moet er wel een vakbond opgericht worden die NIET gecontroleerd wordt door dezelfde machthebbers. Van de omgekochte FNV, CNV e.a. baantjesjaagers is niets te verwachten. En de boel overnemen lukt je in geen 100 jaar.

  2. Stijn

    Helemaal mee eens. Een organisatie voor en door het eigen volk. Een organisatie voor mensen met welk opleidingsniveau dan ook. Goed stuk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.