Analyse van een mogelijke Brexit

mei 11, 2015 by

Analyse van een mogelijke Brexit

Vandaag kondigde Cameron ‘keiharde onderhandelingen’ aan over de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie. Hiermee wordt langzaam aan wel duidelijk dat de soep niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. Een Brexit is niet in zicht en als het gebeurt is het geen ramp voor de EU.

Het meest omineuze teken dat Cameron maar weinig genegen is om zijn verkiezingsbelofte van een referendum over de EU-uittreding van het VK in te lossen, is het feit dat er nog geen enkel zicht is op een datum voor deze volksraadpleging. Meest waarschijnlijk wordt het referendum uitgesteld, of omkleed als een ‘raadplegend referendum’, waardoor de regering deze niet hoeft op te volgen. Hij heeft daar ook geen enkele aanleiding toe, want een Brexit zou kunnen leiden tot een daling van de handel met de EU, een handelsbetrekking waar 4 miljoen Britse banen mee zijn gemoeid.

Op een hoger niveau heeft een Brexit minder impact. Voor de Bühne zou het VK de schijn kunnen ophouden van de onafhankelijkheid om haar eigen wetten te op te stellen, maar in werkelijkheid moeten ook niet-EU-landen als Noorwegen en Zwitserland gezien hun handelsrelatie met de EU er voor zorgen dat hun wetten in overeenstemming zijn met de vigerende EU-wetten. Bovendien wordt de meeste regelgeving voorgekookt in supranationale ambtelijke vehikels als de OESO, waarna de EU volgt en vervolgens de Parlementen in de lidstaten er een rubberen stempel op zetten.

Een Brexit heeft op internationaal niveau alleen een grote impact op de ongeschreven machtsverhoudingen binnen de EU. Het zou namelijk leiden tot een nog grotere dominantie van Duitsland en een verdere vermindering van de Franse invloed, als die de Britse steun moeten ontberen. Het zal zeker ook een vermindering betekenen van de pro-Atlantische krachten binnen de EU. Om die reden alleen al denk ik dat Cameron er op instigatie van Washington alles aan zal doen om binnen de EU te blijven. De VS wilden namelijk om diezelfde reden in het verleden ook Turkije in de EU loodsen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.