Tanks voor Tallinn? Nee bedankt!

apr 20, 2015 by

Tanks voor Tallinn? Nee bedankt!

In de Volkskrant is het wapengekletter weer niet van de lucht en ditmaal ging de eer naar arm-chair general-in-chief Patrick van Schie om een vurig pleidooi te houden voor ‘tanks voor Tallinn‘. De onlangs opgerichte flitsmacht, waarin Duitsland en Nederland hoegenaamd een hoofdrol spelen, moet immers worden uitgerust met degelijk wapentuig. Men heeft blijkbaar niets van de geschiedenis geleerd.

Eigenlijk zijn de Baltische staten totaal niet interessant voor Rusland, de geviseerde vijand. Het land heeft al een Baltische voorpost in Kaliningrad -het oude Koningsbergen– en daardoor is de strategische waarde van de Baltische republieken vrijwel tot nul gereduceerd. De republieken bestaan voor het grootste gedeelte uit bos en moeras. Desalniettemin is er door de eeuwen heen zwaar gevochten.

In de 13de eeuw waren er de Baltische kruistochten, een prive-oorlog van Duitse edelen die in de Baltische staten een kolonisatiegebied zagen. De meeste steden zijn gesticht hierdoor Duitsers, maar zij leidden er ook zware nederlagen. In de Slag van Saule kwamen de Duitse ridders in een moeras terecht en in 1242 zakten de zwaarbewapende Duitse ridders tijdens de Slag om het Peipusmeer door het ijs. Dit laatste is vereeuwigd in Sergey Eisenstein’s film Alexander Nevsky (1938):

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Baltische staten wederom een strijdtoneel tussen de Duitsers en de Russen. In het voorjaar van 1944 vochten de Duitsers aan de Estisch-Russiche grens bij Narva, aan de gelijknamige rivier. Daar vochten zij samen met Nederlandse Waffen-SS vrijwilligers zes maanden lang. In dit perspectief zullen veel inwoners van Narva wel hun wenkbrauwen hebben gefronst toen zij afgelopen februari weer Nederlanders in camouflage-uniform zagen paraderen in hun stad.

Het hele plan om tanks te sturen naar het Baltisch gebied is een slecht idee. Het gebied is niet geschikt voor tanks, zoals het in het verleden al niet geschikt was voor zware ridders. Bovendien moeten we ons toch eens achter de oren krabben hoe Nederlanders toch telkens in Narva terecht komen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het voor het Duitse imperalisme. En nu? voor het Amerikaanse imperialisme? Narva heeft in ieder geval wel meer dan voldoende Nederlanders gezien in tanks.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.