Oekraine stoot zich tweemaal aan dezelfde steen

apr 22, 2015 by

Oekraine stoot zich tweemaal aan dezelfde steen

De Oekrainse president Poroshenko was vandaag in Parijs met een zeer specifiek doel: de integratie van Oekraine in het westelijk blok, meer bepaald de EU. Daarvoor bezocht hij ’s ochtends eerst de OESO. De OESO is een Trans-Atlantische organisatie, die in 1961 is opgericht om de handel in het toenmalige Westblok te bevorderen. Het werd ook wel beschouwd als de ‘economische NAVO’. Het Transatlantische karakter kan duidelijk worden geillustreerd met het gegeven dat de Nederlandse permanente vertegenwoordiger tot 1967 ook de vertegenwoordiger was bij de Noord-Atlantische Raad.

Het doel van Poroshenko aan de OESO vandaag is om de banden aan te halen met het Westen en dan is hij aan het goede adres. Veel voormalige Oostblok-landen waren eerst lid van de OESO, alvorens toe te treden tot de EU. Voor degenen die kritiek hebben op supranationale instellingen, zoals Thierry Baudet, maar hun pijlen richten op de EU zien de OESO over het hoofd. Dat is namelijk het forum waar het supranationale ambtelijke beleid wordt uitgekookt, niet in Brussel. Zo is de introductie van de Euro uitgebreid besproken en voorbereid in het Parijse OESO-hoofdkwartier.

Verder hoopte Poroshenko de Europese grenzen open te breken voor Oekrainse producten en vrij verkeer van burgers. Zo drukte Poroshenko Hollande op te hart om zo snel mogelijk deze belemmeringen op te heffen. Hollande (en de EU als geheel) is natuurlijk niet gek. Met de jeugdwerkloosheid in de tientallen procenten kan hij Oekrainse gastarbeiders missen als kiespijn. Ook heeft het Westen geen behoefte aan Oekrainse producten, die bij lange na niet kunnen voldoen aan de Europese standaarden.

Poroshenko wil graag deel uitmaken van het Westen en dan moet je wel voldoen aan de normen van het Westen om zaken te kunnen doen, zoals anti-corruptie. In het jongste monitoring-report van de OESO over Oekraine zijn de rapporteurs ongenadig over het ‘nieuwe Oekraine’:

Pro-Western Ukrainians hoped their 2014 Euromaidan revolution would dismantle the oligarchic politics and deeply rooted cronyism that allowed business owners to amass wealth by exploiting their access to those in power rather than through efficient management, but that corrupt system is still largely in place under the Poroshenko government. The judiciary remains weak, and contracts may not be well enforced.

Het beste voorbeeld is Poroshenko zelf, die zelf is opgeklommen als oligarch en nu president is. Het is alsof je Dracula aanstelt als voorzitter van de bloedbank! Maar waarom zou het Westen er belang bij hebben om Oekraine te hervormen? Zolang Oekraine maar uit de invloedssfeer van Rusland blijft en ‘investeerders’ ongestoord het land kunnen leegroven is het eigenlijk wel goed zo. Dat doet me gelijk denken aan de Duitse bezetting, waar de Oekrainers zich ook in hebben vergist: de Duitsers ontmantelden niet het gehate collectieve landbouwsysteem maar buitten het uit voor eigen gewin.

Een oud Nederlands gezegde luidt: zelfs een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Een Oekrainse ezel leert echter niet van Georgie dat na de nederlaag tegen Rusland in 2008 keihard is gedumpt door Amerika en zelfs niet van de eigen geschiedenis.

2 Comments

  1. Gerrit

    2 dingen zijn mij niet duidelijk. ”dan moet je wel voldoen aan de normen van het Westen om zaken te kunnen doen, zoals anti-corruptie.” Is dat als grap bedoeld?
    En ”het gehate collectieve landbouwsysteem” Door wie gehaat? In ieder geval niet door de landbouwers die hierdoor eindelijk een redelijke broodwinning hadden.

    • Mario8282

      ”het gehate collectieve landbouwsysteem” ja, zeer gehaat en gevloekt door de boeren die onteigend werden van hun akkers door de communisten. Een systeem die de bezettende Duitsers niet ontmanteld hebben.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.