Maagdenhuisbezetting was een blanke bedoeling

apr 17, 2015 by

Maagdenhuisbezetting was een blanke bedoeling

De Maagdenhuisbezetting in Amsterdam werd afgelopen weekeinde afgebroken. Op hardhandige wijze werden de bezetters van het gebouw in het weekeinde gewoon uit het pand geramd door de politie. Het betrof hier studenten en docenten van de UVA en natuurlijk een handvol sympathisanten, voornamelijk uit de hoek van de lokale kraakbeweging. Maar ook veel linkse partijen, personen en organisaties lieten zich positief uit over de protesten tegen het beleid van het bestuur van de UVA.

Vanuit de protesthoek zijn er verschillende kritieken te horen, maar twee hoofdzaken, dat de Universiteiten in Nederland te veel gericht op marktwerking zijn en er te weinig inspraak voor de studenten is. Maar het is, zoals elders ook te lezen, een breed palet aan kritieken op het huidige bestuur. Hoewel verder in het land geen protesten ontstaan, zal dit ongetwijfeld ook op andere plaatsen leven en is de UVA wel vaker voorloper vanwege activistische studenten, vaak van linkse signatuur.

Maar wat zichtbaar opvalt – op de foto’s die rondom en bij de bezetting zijn geschoten – is dat net als bijna vijftig jaar geleden bij de eerdere bezetting, de achtergrond van activisten niet is veranderd, ze zijn bijna allemaal van Europese afkomst. Het is een blanke bedoeling, activistisch links heeft dus, ondanks al die jaren actief opkomen van minderhedenbelangen, helemaal niemand gevonden om zich ook voor de kritiek op de marktwerking van de samenleving in te zetten en samen met hen de straat op te gaan.

De studentenverenigingen met een etnische of religieuze signatuur van buiten Europa houden zich met heel andere zaken bezig. De lokale Turkse studentenvereniging trachtte een lezing te organiseren over de Turks-Armeense verhoudingen en de geschiedenis hiervan. Studenten van Arabische afkomst willen graag spreken over de kwestie Israël en Palestina en zwarte studenten over de vermeend racistische achtergrond van Zwarte Piet.

Wat er in 50 jaar dus niet is veranderd is de kleur van bezetters, ze hebben nog altijd de Europese afkomst. Studenten met wortels buiten Europa, ook die zich aan de universiteiten bevinden, geven niet zo veel om het algemeen belang, maar komen enkel in beweging wanneer het om het eigen groepsbelang gaat.

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. Gerrit

    Gelukkig maar dat en in NEDERLAND nog NEDERLANDERS wonen. Wat een lulverhaal zeg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.