De flitsmacht komt eraan

apr 10, 2015 by

De flitsmacht komt eraan

Het kwam gisterenavond vol op het achtuurjournaal van de NOS, dat naast verhalen van de regering ook die van de NAVO aan de kijker voorschotelt. De hapklare informatie is overtuigend, zonder enige diepgang of zelfs beknopte uitleg worden we gewezen op de dreigende oorlog. Militairen, want dreiging van Rusland, die misschien wel eens lidstaten van de NAVO aan zouden vallen, dus flitsmacht, dus Nederlandse soldaten.

Maar wat is dat dan nu die flitsmacht? Het zou iets moeten zijn van een zeer snelle troepenmacht, die snel ter plaatse kan verschijnen wanneer er zich ergens problemen voordoen. De flitsmacht is vooruitgeschoven onderdeel van de interventiemacht van de NAVO (Response Force) en het wordt aangevoerd door Duitsland, met als eerste hierbij gevoegd Nederland en Noorwegen. Het lijkt een mooi gekozen moment voor een dergelijke bijeenkomen van Nederlanders en Duitsers in één leger, exact 70 jaar nadat het vorige project te einde kwam.

Volgens de NAVO zelf (zie PDF) bestaat deze flitsmacht straks uit ongeveer 5.000 soldaten, uit een groter geheel van 30.000 militairen die de NAVO interventiemacht telt. Ze krijgt dus een behoorlijke uitbreiding voor ‘geruststellende maatregelen voor de oostelijke bondgenoten’ zoals Defensie het noemt. Dat is in ambtelijke taal ingepakt, waar de NOS in ronkende oorlogstaal spreekt over de ‘dreiging van Rusland’.

Maar is natuurlijk idioot te denken dat deze flitsmacht ook maar iets zou kunnen uitrichten, wanneer Rusland een land aan zou vallen. In maart van dit jaar hielden de Russen in de uithoeken van het eigen land militaire oefeningen met maarliefst 80.000 soldaten en 220 vliegtuigen. Een dergelijke troepenmacht walst natuurlijk over zo’n flitsmacht heen. En dat nog los van verdere militaire versterking van Rusland en het gegeven dat het land over nucleaire wapens beschikt.

De flitsmacht is daar dus niet, net als al de troepenverschuivingen en de militaire oefeningen, om bondgenoten te helpen. Maar om te provoceren en een buurland van de EU uit te dagen, nu dan ook met Nederlandse jongemannen, die door de eigen legertop en juffrouw Hennis worden ingezet voor onduidelijke belangen.

Deze nieuwe en aanvullende troepenmacht toont aan dat we steeds verder in een nieuwe Koude Oorlog in worden gerommeld. Echter zoals elders reeds geschreven, we moeten juist af van dit traditionele vijanddenken, want het is helemaal nergens op gebaseerd.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.