Censuur en feiten

apr 1, 2015 by

Ene Rutger Bregman klaagt en klikt op twitter dat een columnist van de Volkskrant verhalen schrijft zonder enig feit erin. Voor kwaliteit moet je volgens hem zijn eigen webruimte bezoeken, waar enkel verhalen van niveau én vol met feiten staan. Voor feiten moet je hier zijn hoor, die meneer strooit enkel met fabeltjes, om maar met het anglicisme ‘feitenvrij’ op de proppen te komen, ongetwijfeld overgenomen uit de verhalen van de 101 filosofen uit het beloofde land.

Dergelijk gedrag zou machtig zijn wanneer je zelf een hoge positie bezat en de dag er op – of liever nog dezelfde avond – de bewuste persoon de laan uit zou vliegen. Nu brengt het exact het tegenovergestelde beeld naar voren, dat van een kind dat zijn zin niet krijgt of gewoon iets niet begrijpt en dan maar heel hard gaat roepen. Op twitter dan, want we zitten wel al helemaal in 2015.

Het artikel waar Bregman naar verwijst – als zijnde het ideale feitenvolle relaas – is een kort overzicht van drie mythes, die zijn overgenomen uit een lezing van Hein de Haas, die opgevoerd wordt als alwetend expert. Een man die zomaar even linkse en rechtse luchtballonnen doorprikt. De Haas blijkt een statisticus en bezig met verzamelen van cijfers en plakt deze mooi in staafdiagrammen. Om dit doorheen de geschiedenis in rijen te zetten en weet dan ongetwijfeld periodes te vinden wanneer er ook grote migraties van personen plaatsvonden.

In een van de mythes weet de Professor dat strenge visumregelingen niet tot gevolg hebben dat immigratie opdroogt, maar zelfs het gevolg kan hebben mensen hier blijven of extra graag willen binnenkomen. Een betweter zou stellen, verstrek dan als land maar helemaal geen visa of maak er tijdelijke van, maar soms is het handig om het onderzoeksveld net wat te verkleinen.

Waarom de verslaggever van dit bewuste artikel zelf met het woord mythe op de proppen komt, is niet erg duidelijk, ik vrees dat hij toch niet helemaal de betekenis ervan begrijpt. Ik zou het meer houden op andere inzichten of andere benaderingen over het onderwerp migratie. Van een statisticus die cijfers over langere periodes heeft verzameld en dan wat conclusies trekt.

Maar op basis van cijfermateriaal komt je toch ook niet helemaal alles te weten over migratie, denk maar aan onze eigen geschiedenis met Indonesië, om maar eens een voorbeeld te nemen. De botsingen tussen volkeren, geloven, geopolitiek en (de-)kolonisatie zetten de politiek aan tot handelen en gaan feiten opgenomen in statistieken vooraf.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.