Oligarchen in Rusland en Amerika

mrt 29, 2015 by

Oligarchen in Rusland en Amerika

Elke keer als er wordt gepraat over politiek in Rusland, of de Oekraine, dan duikt het begrip oligarch op. Dat is niet onterecht, maar als we de politieke situatie in Rusland en Amerika vergelijken, dan zijn er toch opvallende overeenkomsten waar te nemen.

In de jaren 1990 liberaliseerde de Russische economie en het politieke bestel. Dit had als gevolg dat een kleine groep mensen door schimmige privatiseringen van staatsbedrijven opeens superrijk werden. Zij werden zo rijk, dat zij door middel van hun rijkdom de politiek direct konden bespelen door het beschikbaar stellen van campagne-gelden voor politici. Dit was met name onder Boris Jeltsin (1990-1999), wiens populariteit zwaar onder druk stond midden jaren 1990.

Het gevolg van de opkomst van de oligarchen was een kapitaalvlucht van oligarchen die hun geld in Zwitserland (en Londen!) op de bank zetten en het mislopen van inkomsten voor de Russische regering doordat de oligarchen aan de haal gingen met de winstgevende staatsbedrijven, zoals de olie- en gasbedrijven. Hierdoor konden sociale voorzieningen, zoals pensioenen, nauwelijks worden uitgekeerd en had Rusland moeite om het staatsbudget rond te krijgen met IMF-leningen als gevolg…

Het fenomeen van ‘oligarchen’ is echter niet beperkt tot de recente geschiedenis van Rusland. Amerika kent al veel langer de invloed van superrijke kapitalisten die de politiek beinvloeden. Vanaf het midden van de 19de eeuw kwamen de zogenoemde ‘robber barons‘ op. Dat waren ondernemers die rijk werden door de industrialisering maar die ook het systeem corrumpeerden door het scheppen van feitelijke monopolies en het verhinderen van arbeidsorganisatie, waardoor de lonen laag bleven.

In Amerika werd de politiek als gevolg van deze de-facto oligarchen volledig gecorrumpeerd. Ze hadden zoveel geld dat zij in een twee-partijenstelsel gemakkelijk hun gewicht achter een -of het liefst allebei- de kandidaten konden gooien. Een goed voorbeeld van de laatste taktiek is de Amerikaanse bank Goldman Sachs, die feitelijk de grootste sponsor is van elke Republikeinse dan wel Democratische kandidaat. In 2008 slaagde deze bank er zelfstandig in om de destijds obscure kandidaat Obama de overhand te geven.

Tegenwoordig hebben oligarchen in Rusland nog steeds veel macht, ondanks het feit dat hun invloed onder Poetin sterk is afgenomen. Poetin heeft een slimme politiek gevoerd om de grootste boeven onder hen achter de tralies te zetten en de rest tot medewerking te verleiden. Oligarchen bemoeien zich nauwelijks nog met politiek nadat Poetin de meest brutale boef, Mikhail Khodorkovsky, in de gevangenis heeft gegooid en vervolgens in ballingschap heeft gedreven.

Ondanks het feit dat de Russische oligarchen een toontje lager zingen en de Amerikaanse oligarchen machtiger zijn dan ooit, zal geen Westerse mainstream journalist het in zijn hoofd halen om hen te omschrijven als oligarchen die teveel invloed hebben op de politiek. Dat komt omdat de mainstream media in handen is van de politiek ofwel in handen is van de oligarchen. De vraag is dan ook in hoeverre de politiek in West-Europa/Noord-Amerika eigenlijk wordt bepaald door het volk of het kapitaal.

 

 

 

4 Comments

 1. jos van Veen

  het is dezelfde smeerlapperij..overal waar neoliberaal (macht,geld, markt, status etc aanwezig die de politiek ten koste van anderen uitpakt.
  Noem het kapitalisme, losgeslagen kapitalisme met een heel vieze en smerige moraal. Het doel heiligt alle middelen en eigen belang staat voorop ten koste van anderen

 2. vergeten

  Study: US is an oligarchy, not a democracy
  http://www.bbc.com/news/blogs-echochambers-27074746

 3. robbg

  Met behulp van westerse banken en o.a. de |Nederlandse ambassade in Rusland wisten de Russische oligarchen zoals Mikhail Khodorkovsky honderden miljarden dollars het land uit te smokkelen. Toen Poetin met wetgeving een einde probeerde te maken aan deze praktijken werd hij in de westerse media bestempeld als een dictator en geen democratische leider.

 4. >Richard Groen

  Goede analyse. Hoog nodig dat dit eens meer bekendheid wordt gegeven.

  Let wel, in de VS was er begin ’30 een coup door de roofbaronnen. Die zijn gebleven. Hebben de VS sindsdien in hun wurggreep. Dat kun je eenvoudig nalezen op Wikipedia ‘Business Plot’.

  Het is ook interessant dat ‘het Westen’ Putin dwong Khodrokovsky vervroegd vrij te laten. M.n. Obama en Merkel. In Duitsland werd deze fraudeur en dief als een held binnengehaald!

  Wat de meeste mensen ook niet doorhebben is dat de roofbaronnen nu de VN gebruiken als dekmantel. De VN loopt aan de leiband van de geldpotten van de roofbaronnen – middel de UN-Foundation.

  De roofbaronnen spelen het ‘spel’ heel sluw. Zij tonen een voorkeur voor socialisten, natuuractivisten, pleitbezorger voor mensenrechten.
  De mensen vertrouwen zulke lieden.

  Hoe anders zijn hun daden! Mandela kon zo ongemerkt Zuid-Afrika in de ramsj gooien – in de schoot van De Beers, Goldman Sachs, Anglo-American corporation, etc.. Ook Bono is ontmaskerd als bedrieger vet betaald door de roofbaronnen. Salmon Rushdie, Hirshi Ali, e.v.a.:

  Ngo’s als dekmantel voor roofkapitalisme: http://watch.pair.com/hurricanes.html http://www.hangthebankers.com/bono-exposed-as-a-complete-fraud/

  Fililalen van de VN zijn o.a. IMF, WTO, NAVO (het (VOC-)leger van de Wereldregering), WHO (opvolger van de beruchte ‘Unit 731’ uit Kobe, Japan, WOII).
  http://www.theforbiddenknowledge.com/hardtruth/un_doesnt_want_you_to_know.htm

  Van Save the Children is bekend dat het enorm betalingen aanneemt van Lockheed Martin, een van de grootste wapenproducenten in de wereld.

  Vorige week leenden alle dagbladen in ons land zich voor het verspreiden desinformatie over de veiligheid van Round Up – duidelijk plak werk van een persbericht dat Monsanto de media heeft gevoed.
  De VN zou het als ‘mogelijk’ kankerverwekkend hebben bevonden. Meteen gingen de PR bureau los op de social media, als dat teveel water, zout of suiker (ook) dodelijk is.

  Kortom, propaganda om ons alvast te laten wennen aan gif overal en altijd. Aan de nieuwe normen die we met TTIP over ons heen krijgen.
  ‘Fast Track’ – de norm in de VS; oftewel – nergens meer een veiligheidsniveau (belemmering) meer voor. De burgers zijn de (nog) levende proefkonijnen.

  Canal+ betrapte een (milieu?-)lobbyist op het ontkennen van iedere giftigheid van RoundUp. Je kon het gerust drinken.
  Meteen richtte Monsanto zijn aanval op de boodschapper, Canal+ is onder vuur genomen.

  De massamedia doen niet enige moeite wat hun maatschappelijke taak is. Nl, objectiviteit, en waarheidsvinding.
  Iedereen kan. Dus massamedia zeker. Wat blijkt:
  de lobbyist de RoundUp helemaal perfect ongiftig noemt,

  die staat bekend als notoire leugenaar.

  Eens activist voor Greenpeace, deze Patrick Moore,
  doodleuk overgestapt naar de Kernenergie lobby.
  En de lobby voor het kappen van tropisch regenwoud,
  lobby voor teerzand winning
  lobby voor uranium mijnbouw
  enz.

  Het is niet toevallig, en opmerkelijk, dat we een zelfde draai ook zien bij m.n. de (nationaal) socialisten in ons land.
  Kennelijk zijn die de perfecte clowns om ongemerkt het volk in de fuik te laten zwemmen.

  Armenhelper Koenders is nu overgestapt naar de globalisten,
  Armenhelper Ploumen, eveneens: vice vz. OESO + vz. ‘Global Partnership’ – beide vehikels van de VN (wapens in handen van de globalisten/oligarchen.
  Dijksma is de oligarchen ook erg van dienst; lobbyt voor gmo’s en TTIP.

  Nog zo’n mooi voorbeeld van een pseudo-socialist = Timmermans.
  Die stond n.b. te dansen met fascisten in Kiev; en prompt beloond met de 2de positie in de EUSSR; de video met het vurige pleidooi de Timmermans hield voor het Brookings Institute in D.C. om Rusland vooral, met wapentuig, in te nemen lijkt van het web te zijn genomen.
  Dit is niet van gister;
  De (pseudo-)socialisten Pronk, Herfkens en die man die bij de Wereldbank werd neergezet – hebben allemaal schaamteloos, en kritiekloos, als boegbeeld voor de VN opgetreden.

  M.a.w. de PvdA lijkt succesvol geinfiltreerd door de oligarchen,
  VVD is van huis uit zo. Bolkestein, 1 v/d Shell agenten die in grote aantallen de departementen bemannen.

  Destijds zag ik het niet zo scherp. Paars – olie en water – werden gemengd; Paars richtte puinhopen aan. In feite waren we getuigen van een soort ‘Business Plot’, die zich toen voltrok – een fascistische coup.

  Een andere pseudo-socialist, Kok, werd aangewezen om het volk in de fuik te laten zwemmen. De afbraak van 50 jaar welzijn en welvaart is idd. met succes doorgevoerd.
  We zijn al een flink stuk op weg naar de VN-heilstaat, de socialistisch heilstaat – de natte droom van de oligarchen.

  http://www.counterpunch.org/2012/10/24/the-dark-age-of-money/
  CORPORATE FASCISM The Destruction of America’s Middle Class
  https://www.youtube.com/watch?v=hTbvoiTJKIs&feature=player_embedded
  http://just-another-inside-job.blogspot.nl/2008/12/from-global-crisis-to-global-government.html

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.