Oekraïne is in staat van ontbinding: de economie

mrt 24, 2015 by

Oekraïne is in staat van ontbinding: de economie

September vorig jaar schreef ik al dat Oekraïne hard op weg was om een ‘failed state’ te worden: de burgeroorlog liep slecht voor Kiev, de munt zat in een duikvlucht en de normale Oekraïner kon niet meer warm douchen door gebrek aan energie. Een half jaar later hangt de vlag er slechter bij dan ooit. U zult het niet lezen in de reguliere media en daarom komen wij met dit thematische overzicht met als eerste deel: de economie.

De Oekraïense munt Hryvna is feitelijk bijna niets meer waard geworden. Afgelopen februari verloor de munt meer dan een derde van haar waarde na de reeds desastreuze waardedaling van vorig jaar. De Financial Times sprak zelfs van een ‘vrije val’. Dat heeft vooral gevolgen voor de buitenlandse handel, die volgens een Poolse bron sinds begin dit jaar aan het instorten is: de handel met de EU daalde met 31% en wat betreft handel met de Russische Federatie was er daling van 60%. Zowel de import als de export daalde met meer dan 30%. Het veelgeroemde associatieverdrag met de EU wordt overigens aangedragen als een belangrijke oorzaak:

The decline in exports to the EU has also been caused by the insufficient reorientation of Ukrainian production to EU markets; not all Ukrainian producers have managed to adapt to the requirements of the EU standards, or build up a network of contractors.

De Hryvna is echter ook in het binnenland vrijwel waardeloos geworden. De website tradingeconomics.com heeft een staafgrafiekje, waarin te zien is dat de prijsinflatie van consumptiegoederen afgelopen jaar voortdurend is gestegen van 3.4% (April 2014) naar 34.5% (Februari 2015). Vergelijk dat met Nederland (0.83% in April 2014 en en 0.14% in Februari 2015) of Indonesië (7.32% in April 2014 en 6.29% in Februari 2015) en de slechte staat van de Oekraïense economie wordt duidelijk. De Oekraïense regering heeft dan ook de verwachting van de prijsinflatie voor 2015 bijgesteld van 13% naar 26%.

Het is niet alleen een kwestie van een dalende handel en stijgende prijzen, want Oekraïne begint met serieuze voedseltekorten te kampen. De hyperinflatie leidt tot hamstering van voedsel en medicijnen. Oekraïne wordt onder druk van de IMF verplicht om landbouwgrond beschikbaar te stellen voor buitenlandse investeringen. Dit zal er toe leiden dat de Oekraïense bevolking nauwelijks hun eigen voedsel zullen kunnen betalen als gevolg van hyperinflatie en handelstekorten, terwijl de landbouwproducten door buitenlandse investeerders over hun hoofden voor grote winsten worden geëxporteerd.

De zwaarste molensteen aan de Oekraïense economie zijn de enorme schulden die het land heeft opgebouwd met de IMF. Vorig jaar is er 17 miljard US Dollar aan leningen afgesloten met de IMF met als gevolg een groeiend aandeel van rente-afdrachten in het staatsbudget om buitenlandse schuldeisers van zich af te houden. Het land zinkt zodoende weg onder de last van groeiende schulden, een dalende export en een hyperinflatie.

Tags

Share This

1 Comment

  1. Tim

    Tja, de demonstranten in Kiev hebben hier zelf voor gekozen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.