Oekraïne in staat van staatkundige ontbinding

mrt 26, 2015 by

Oekraïne in staat van staatkundige ontbinding

September vorig jaar schreef ik al dat Oekraïne hard op weg was om een ‘failed state’ te worden: de burgeroorlog liep slecht voor Kiev, de munt zat in een duikvlucht en de normale Oekraïner kon niet meer warm douchen door gebrek aan energie. Een half jaar later hangt de vlag er slechter bij dan ooit. U zult het niet lezen in de reguliere media en daarom komen wij met dit thematische overzicht met als eerste deel: de politiek.

We kunnen eindelijk dooremmeren over de coup van februari 2014 en de burgeroorlog in Donbas, maar het werkelijke gevaar van de staatkundige ontbinding van Oekraïne is niet de verdeling tussen Oost en West of zelfs maar tussen pro-Russisch en pro-Westers. De echte oorlog in Oekraïne was en is tussen de oligarchen – de superrijke bovenlaag die de meeste industrie in handen hebben.

De ‘Euromaidan’-opstand was hoegenaamd tegen de oligarchen gericht, althans tegen de oligarchen rond de voormalige presidenten Janoekovitisch. Het Oekraïne van weleer was geen paradijs, maar de oligarchen waren in ieder geval niet direct de baas in de provincie. Dat veranderde met de Maidan. Er kwam een nieuwe oligarchen-president, Poroshenko, maar er kwamen tegelijkertijd ook oligarchen als gouverneurs van provincies: Sergey Taruta, Igor Kolomoisky, etc.

De meest invloedrijke oligarch is Igor Kolomoisky (geschat op 2.4 miljard Euro), een Oekraïens-Israëlische bankier en mediamogul. Zijn Privat-bank is de grootste in de Oekraïne en hij heeft zelfs een eigen televisie-station gericht op het buitenland – Ukraine Today. Kolomoisky heeft zelfs zijn eigen legertje (vaak vermomd als veiligheidsdiensten), zoals de meeste oligarchen. Met deze legertjes bestrijden ze niet de rebellen in Donbas, maar vooral elkaar.

De jongste zet van Kolomoisky was de bezetting van de Ukrnafta, het grootste energiebedrijf van Oekraïne dat verantwoordelijk is voor de energiedoorvoer in Oekraïne, in het centrum van Kiev met zijn eigen leger. Gewapende mannen drongen het gebouw binnen, terwijl er tegelijkertijd een nieuw hekwerk werd geïnstalleerd. Kolomoisky, die normaal gesproken in Zwitserland woont, was er persoonlijk bij. Zie hier een impressie:

Je las er pas vandaag over in de pers omdat Poroshenko hoegenaamd Kolomoisky heeft ontslagen als gouverneur van Dnepropetrovsk. Het is echter een tit for tat: Poroshenko mag zijn reputatie redden door hem te ontslaan, maar Kolomoisky behoudt zijn greep op Ukrnafta. De vraag is hoe Oekraïne een stabiel land kan worden genoemd als kapitalisten met hun private legers in de hoofdstad openlijk gebouwen van staatsbedrijven kunnen bezetten?

2 Comments

 1. >Richard Groen

  De Navo-doctrine is niet om stabiele landen achter te laten.
  Navo is synoniem aan proxylegers cq. terroristische organisaties. De missie van de Navo is het pad effenen voor de roofkapitalisten.

  Goed dat je hier een blog over maakt.
  Dit zijn de bondgenoten van onze fijne regering. Timmermans stond met deze wolven te dansen. Dan val je op in Brussel. Pas je in het profiel van die club.

  De regering heeft – met valse argumenten – al legermaterieel en manschappen naar de Oekraine gestuurd.
  Om mee te doen aan de aanval op Rusland en de Russische bevolking.

  Langs kwam zojuist een bericht dat de Britse regering ook al volop meedoet aan de geplande illegale oorlog tegen een souvereine staat, die niet aanvalt – geen bedreiging vormt – en ondanks uiterste provocatie – nog altijd de zelfbeheersing heeft in acht genomen.
  De Britten hebben er nu zo’n 600 legeradviseurs naar toe gestuurd.
  Zoals Britten gewoonlijk voorop lopen bij de illegale oorlogen onder VN-vlag (NAVO).
  http://guests.blogactiv.eu/2015/03/20/soldiers-in-soft-shoes-british-military-advisors-head-for-ukraine/
  http://www.counterpunch.org/2015/03/10/nato-lies-and-provocations/

  Oekraïense soldaten zien inmiddels wel dat het door ons gesteunde fascistische regime bestaat uit een stel psychopaten. En dat zij als kanonnenvlees dienen voor de glorie? van de NAVO.
  Massaal deserteren soldaten nu: http://www.novini.nl/oekraiense-rekruten-vluchten-massaal-naar-buitenland/
  http://www.globalresearch.ca/polish-death-squads-fighting-in-ukraine-cia-covert-operation/5384210?print=1
  ukrainegate NATO weapons for truce:http://www.voltairenet.org/article186787.html

  Obama’s March 6 Executive Order Dictatorship for War:
  http://www.larouchepub.com/other/2014/4111obama_exec_ordr.html

  Clinton Foundation’s deep financial ties to Ukrainian oligarch Wall Street Journal article: ‘Clinton Charity Tapped Foreign Friends’

  ‘US psychological warfare in Ukraine and the targeting of online independent media coverage’:
  http://www.sott.net/category/16-Puppet-Masters

  De EU laat zich links en rechts naaien door de VS. ‘Fuck the EU’
  Wij hebben de kosten en schade van de sancties – de VS profiteert er juist van. Dubbel op. Van de sancties direct, en indirect door de EU te kleineren en op de knieen te krijgen.
  Poolse boeren is het water aan de lippen komen te staan (groot land, tot voor kort nog de snelste cq. enige groeiende economie in de EU):
  http://www.novini.nl/poolse-boeren-demonstreren-in-warschau-vanwege-verlies-door-russisch-embargo/

 2. jos van veen

  en daar moet je dus zeker geen wapens naar toe brengen en er ook niet langer in investeren..

  Dit is ene ondermijnend kapitalistisch zooitje dat eerst moet worden opgeruimd.
  Een gevaar voor de bevoking

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.