Mohammed en de Franse justitie verslaan Charlie

mrt 21, 2015 by

Mohammed en de Franse justitie verslaan Charlie

Meer dan twee maanden na de dodelijke aanvallen van de islam in Parijs, gericht tegen Charlie Hebdo en het uitbeelden van de profeet Mohammed, is er niet zo heel veel veranderd in Frankrijk. De demonstraties #jesuischarlie die zouden zijn voor de vrijheid van meningsuiting, zijn gebleken zoals ze eruit zagen, een optocht van politieke kopstukken met wat tijd over. Nu is de rook wel opgetrokken en deze week heeft de President van Frankrijk François Hollande, maar eens erop aangedrongen om een tekening uit het bewuste blad te schrappen.

De Franse President heeft aan Riss, een redacteur en tekenaar van Charlie Hebdo, gevraagd om de tekening op de voorkant van het blad “onfatsoenlijk en ongepast” te vervangen door een tekening die wel politiek correct is. We zien op de tekening de President met Premier Valls in een helikopter zitten die lijkt neer te storten. Een combinatie van de slechte verkiezingsvooruitzichten van de Parti Socialiste waartoe beide behoren en het recente vliegtuigongeluk van enkele Franse sporters.

Toch is ook bij Charlie Hebdo zelf al het nodige veranderd aan inzichten, los van een uitgedunde redactie. En ook los van de ruzie over de enorme inkomsten die naar het blad zijn gevloeid na de aanslagen en de verkoop van de eerste nummers. Onder de nieuwe redactie liet men al snel weten dat er niet direct nieuwe spotprenten van Mohammed zullen verschijnen, vanwege het team dat in een staat van fysieke en psychologische vermoeidheid verkeerd.

Oftewel nu dan even geen Mohammed meer. Anders dan men zou denken was er toch al een grote nadruk op de politieke actualiteit, zo blijkt uit onderzoek onder de voornaamste onderwerpen en wanneer het religie betrof viel men vooral het katholicisme aan. Geweld is dan ook vooral voorbehouden aan volgelingen van Mohammed, niet heel gek, zeker gezien wat er voorgevallen is, dat de redactie van het blad verkiest om voorlopig even geen sportprenten hierover te plaatsen.

In het verlengde daarvan gaat ook de Franse justitie, onder toezicht van de partij van François Hollande, gewoon door met het vervolgen van vakbroeders van Charlie Hebdo. Het rechts-liberale blad Valeurs Actuelles is inmiddels al tweemaal voor het gerecht veroordeeld, als eerste voor het aankleden van de Franse Marianne, het nationale symbool van Frankrijk, met een hoofddoek en daarbij afkeurende woorden over de islamisering van Frankrijk.

Zo zijn de Franse justitie en Mohammed nog meer dan eerder goede vrienden en is het in Frankrijk nu nog moeilijker geworden, om kwesties rondom integratie in islam te beroeren. En dat terwijl er in het nieuwe jaar nog geeneens drie maanden voorbij zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.