Jean-Claude Juncker wil een ´Europees´ leger

mrt 8, 2015 by

Jean-Claude Juncker wil een ´Europees´ leger

Vandaag in de Duitse krant Die Welt een vraaggesprek met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Een belangrijke opmerking die naar voren komt is dat de man wil dat de EU gaat bouwen aan een eigen leger. Dat is een logische stap, want elke politieke entiteit heeft belangen en die hebben toch zeker op enige termijn bescherming nodig.

Het voorbeeld van dit leger is het Duitse hedendaagse leger Die Bundeswehr. Dat is niet zomaar gekozen, want die zitten namelijk ook gewoon in de NAVO, wat al met een iets zegt over de onafhankelijkheid van dit Europese leger. Mocht dit dan al niet blijken uit het gegeven dat er morgen een rapport wordt gepresenteerd door internationale groep van experts over ´meer eenheid in de Europese verdediging´. Met internationaal, u begrijpt het wel, worden niet Chinese wijsheden of Indiaanse inzichten bedoeld. Maar belangrijke adviezen uit Washington.

Geen woord wordt door Juncker dan ook gerept over de tienduizenden Amerikaanse soldaten die zich hier op Europese bodem bevinden. Wat die momenteel hier doen is al een raadsel, want ook nu zijn er legers van de verschillende landen. Maar nadat we een Europees leger hebben, kunnen we toch wel zonder de Amerikanen en zonder NAVO?

Een andere opmerking die naar voren komt is het beschermen van de grenzen van de Europese Unie. Dat is mooi want die zijn uitermate poreus. Er staan inmiddels miljoenen migranten klaar die vanuit Afrika de oversteek willen maken naar Europa. En die hebben er duizenden euro´s voor over. Dit zien de Europeanen met grote angst aan, maar de Europese Commissie houdt zich met deze inval in z´n geheel niet bezig.

Het gaat dus over grenzen, maar blijkbaar over heel andere grenzen dan men zou vermoeden. Want volgens Juncker moet Europa aan Rusland tonen dat ze haar waarden verdedigt en met een eigen leger kan Europa geloofwaardig op dreigingen reageren. Wat zijn dan de waarden van de Europese Unie? Zeker staat vast met alles wat er in Oekraïne is voorgevallen dat vrede er niet één van is, want de EU heeft nauwelijks iets gedaan om dit te bewerkstelligen.

Met duizenden doden en meer dan een miljoen vluchtelingen is het conflict onder de ogen van de EU totaal geëscaleerd. Dit nieuwe leger en haar nieuwe verdedigingsstrategie zijn een nieuwe provocatie richting Rusland. Met de bescherming van waarden heeft dit niets van doen, of het moeten de eigen waardeloze keuzes zijn.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.