Volkskrant-oorlogspropaganda volledig uit de bocht

feb 12, 2015 by

Volkskrant-oorlogspropaganda volledig uit de bocht

De redactie van de Volkskrant draait overuren om anti-Russische propaganda te spuien. Toen Rusland nog communistisch was en midden in Duitsland stond was dat nog enigszins geloofwaardig, maar nadat de Russen zijn teruggetrokken achter de grenzen van 1712 en het communisme hebben afgezworen is het alleen maar ridicuul geworden. Poetin is niet de aanstichter van het Oekraine-conflict, maar reageert slechts op de tomeloze NAVO-expansie ten koste van de Russische invloedssfeer.

De Volkskrant is in de Oekraine-kwestie niet alleen verslaggever, maar ook cheerleader gebleken. De afgelopen maand kwam een hele stroom aan berichten in de krant die niets anders waren dan pure propaganda. Een goed voorbeeld is deze redactionele bijdrage met als titel Met deze wapens kan Kiev Rusland bestrijden. Niet alleen is de titel suggestief (Kiev is in oorlog met zijn eigen onderdanen, niet met Rusland), maar het is ook een onverholen pleidooi voor wapenleveranties die het conflict alleen maar zullen doen escaleren.

Vandaag maakte de Volkskrant opnieuw stemming met de redactionele analyse van een filmpje, een analyse die de indruk wekt dat het hier om een serieuze Russische militaire bedreiging van West-Europa gaat. Als we het filmpje onderaan het artikel (zie ook hieronder) bekijken, dan kunnen we niet anders concluderen dan dat het om satyrisch filmpje gaat met een aantal vette knipogen, zoals de snelheid van de opmars (“binnen een dag staan we in Warschau”) en de smiley op de raket aan het einde. De zender (kanaal 5) is sowieso in Rusland niet echt een zender van betekenis. Het is een flauwe grap.

De tragiek van het Oekrainse conflict is dat Europa en Rusland zich tegen elkaar laten uitspelen door Amerika. Rusland wordt voortdurend afgeschilderd als een kwade beer die voortdurend buurlanden wil annexeren, niets is minder waar. Rusland is bezig om economisch zichzelf te ontwikkelen en geopolitieke netwerken op te zetten, vaak samen met China. Rusland kijkt vooral naar het Oosten, waar de economie het goed doet, in plaats van het Westen dat kwakkelt en steeds verder achteruit hobbelt.

Related Posts

Share This

1 Comment

 1. Mooie naam

  Ukraine Its a Heist!!

  https://www.youtube.com/watch?v=68RErgHOzN8

  Delen aub, dit is wat er van mensenrechten overblijft als het geld wil verdienen.

  En zie hier waarom wij nee moeten zeggen tegen oorlog, ook hier dienen wij het grote geld ten koste van onze kinderen en van anderen

  All wars are bankers wars

  https://www.youtube.com/watch?v=5hfEBupAeo4

  en hier hoe Oekrainers erover denken..

  in oekraine wordt er geweigerd door de bevolking om hun broeders te vermoorden,

  Town of Velikaya Znamenka speaking against the war – Zaporozhie, Ukraine

  https://www.youtube.com/watch?v=PQjmwVC_Dts

  Tijd om weer te kiezen voor elkaar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.