TTIP: De handelsovereenkomst tussen EU en VSA

feb 20, 2015 by

TTIP: De handelsovereenkomst tussen EU en VSA

Onze onderhandelaars namens de Europese Unie zitten momenteel met hun tegenhangers van de Verenigde Staten van Amerika om de tafel voor de achtste onderhandelingsronde van TTIP, een mogelijk vrijhandelsverdrag tussen de beide continenten. Het lijkt voor de hand te liggen dat zij uit Amerika die met het verdrag aankwamen zetten, ook de standaarden zullen vaststellen…… een verdrag dus ten dienste van de Amerikaanse grootbedrijven?

Hoewel het verdrag dus nog niet is gesloten is de Nederlandse regering al drie stappen vooruit, de eigen webstek loopt al over van de voordelen voor de eigen bevolking. Meer koopkracht door economische groei, goedkopere producten en meer banen. Dat staat echter nog helemaal niet vast, andere studies die geen belang hebben bij een (positieve) uitkomst, voorspellen bijvoorbeeld een desintegratie van de Europese economie.

Het wordt her en der al opgemerkt, er is in Nederland niet voldoende belangstelling voor dit verdrag en wat de gevolgen hiervan zijn voor de inwoners van de EU. Dat zou daarom onze vertegenwoordigers een vrijbrief geven om buiten het zicht allerlei zaken in het verdrag mee te nemen, die helemaal niet in ons belang zijn. Daarbij zwaaiend met allerlei cijfers en statistieken van weinig substantie.

Maar het zijn niet enkele cijfers, of groeiprognoses die tegen kunnen vallen. De EU heeft toch wel een ander economisch denken, socialer naar milieu en naar de eigen arbeiders dan in de V.S.A., waar men toch wel heel veel macht legt bij het bedrijfsleven. Het kan een gevaar zijn dat ook de Amerikaans economische mentaliteit naar hier komt overwaaien en daarmee zaken als de investeringsbescherming.

Dit betekent concreet dat bedrijven landen kunnen aanklagen bij een speciale rechtbank, wanneer het beleid ten nadele is van bedrijven of investeerders. Een ernstige ondergraving van de soevereiniteit van Nederland en daarbij van de democratie. Geen onbelangrijke overweging bij het tekenen van een dergelijk akkoord.

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. Het is ook heel oliedom dat de EU zich zomaar onderschikt in de onderhandelingen en het niet geopolitiek uitspeelt, bijvoorbeeld als alternatief onderhandelingen met de vrijhandelszone van de Russische federatie aangaat, of eventueel steun aan de Amerikaanse oorlog in het Midden-Oosten ontzegt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.