Tijdloos relevant: Snowden bij de Nederlandse pers

feb 11, 2015 by

Tijdloos relevant: Snowden bij de Nederlandse pers

Einde van januari van dit jaar zat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden bij verslaggevers van de Nederlandse pers aangeschoven. De opmerkingen opgetekend uit zijn mond en op beeld vastgelegd, waren raak en ontluisterend, met name voor de rol van onze inlichtingendiensten. En zou mede daarom zeker niet vergeten moeten worden.

Extra relevant is dit alles, vanwege de aanslagen in Parijs en dat als gevolg hiervan de Tweede Kamer in Nederland overlegt over een nieuwe wet die de diensten toegang geeft tot internetkabels. Snowden legt uit dat deze wet grootschalig verzamelen van telecommunicatie mogelijk maakt. “Het gevaar van de nieuwe bevoegdheden is niet dat het toegang geeft tot internetkabels maar dat het ongelimiteerde toegang biedt tot glasvezelkabels.” Oftewel nog meer afluisteren en informatie verzamelen met een nog groter bereik.

Snowden moest zelf op de vlucht vanwege het openbaar maken van informatie, hij heeft alles weggeven en openbaar gemaakt vanuit Hong Kong, voordat hij over de wereld vertrok en ergens asiel ging zoeken. Hij werkte voor de NSA en weet dus waarover hij spreekt als hij vertelt dat er geen enkele aanslag is voorkomen door iedereen af te luisteren. Er worden volgens hem juist teveel mensen gevolgd en dus teveel data, waar men geen wijs meer uit wordt.

Opvallend is ook de waarneming over het werk van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Nederlandse inlichtingendiensten als afluisterkoningen van Europa, die een hechte band hebben met de NSA. De Nederlandse diensten worden door hen gezien als ondergeschikten. Ze hebben geen eigen beleid en werken zowat voor de Amerikanen. Doen wat de Amerikanen ze opdragen en krijgen daar iets voor terug. Nederland wordt gewaardeerd vanwege de ligging, kabels en satellieten.

Delen de AIVD en MIVD deze informatie, dus data van de inwoners van Nederland, ook met buitenlandse partners? Volgens Snowden zeker wel, maar het zou een goede vraag zijn voor onze gekozen volksvertegenwoordigers. Voorlopig zit alleen SP’er Ronald van Raak hier achteraan, maar die heeft nog altijd geen enkel antwoord mogen ontvangen.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.