Syriza en de Global Minotaur

feb 6, 2015 by

Syriza en de Global Minotaur

De intrede van Syriza deed heel links Europa juichen – er zou een einde komen aan de Duitse bezuinigingspolitiek. Er zou een echt links geluid komen. De tijd van links en rechts is echter voorbij en de scheidslijnen lopen veeleer tussen nationaal en internationaal. Het establishment moet nog wennen aan het idee dat ze links en rechts niet meer tegen elkaar kunnen uitspelen.

Syriza wordt ook internationaal hard aangepakt. Syriza zou anti-semitisch zijn, want de partij is tegen Israelisch-Griekse militaire samenwerking en wil Palestina erkennen binnen de grenzen van 1967. Dit gaat volledig heen langs het feit dat de overgrote meerderheid van de Grieken vinden dat joden teveel invloed hebben in het zakenleven (85%) en teveel invloed op de wereldpolitiek (75%).

Verder werd opgemerkt dat er nauwelijks vrouwen in de nieuwe Griekse regering zitten (6 vrouwen op 40 ministers). De Spaanse zusterpartij Podemos zou volgens de BBC ook een ‘gender issue’ hebben, aangezien de linkse partij wordt gedomineerd door mannen. Het is de treurnis van Noord-Europees links dat topjobs for the girls belangrijker zijn dan de zware economische problemen in Zuid-Europa.

Griekenland is op dit ogenblik bezig met een titanenstrijd om de herfinanciering van de schuldenlast. Vandaag heeft de ECB in Frankfurt (lees: Duitsland) de geldkraan dicht gedaan. Het is de vraag wie er in deze confrontatie het eerste met zijn ogen knippert. Griekenland staat op de rand van de economische afgrond met een enorme schuldenberg en jeugdwerkloosheid van 50%.

Links moet zich niet met de ‘gender issues’ bezighouden maar het oog op de economische bal houden. In Europa neemt de economische ongelijkheid toe en de middenklasse is in verval, niet in de laatste plaats door de economische crisis sinds 2008, veroorzaakt door de banksters. In dat perspectief heeft Tsipras een goede keuze gemaakt met zijn Minister van Financien Varoufakis, professor in de economie.

Een zoektocht van ongetekende heeft een interessant resultaat opgeleverd, aangezien Varoufakis zeer uitgesproken is over het internationale financiele systeem en de dubieuze rol van Amerika in dit soort. Hij spreekt over de ‘global minotaur’, een verwijzing naar het mythische beest dat gevoed moest worden door het offeren van jongens en meisjes – de metafoor waarin het kapitaal boven de mens staat.

Daarom van harte aanbevolen deze lezing van Varoufakis (uit de periode voordat hij bekend werd als minister) over de historie van het huidige economische systeem en zijn these van de ‘global minotaur’:

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.