Bestrijdt of steunt Israël de Islamisten?

feb 4, 2015 by

Bestrijdt of steunt Israël de Islamisten?

Israël is de eerste linie in de strijd tegen de radicale Islam, althans zo willen neoconservatieven het ons doen laten geloven. Heeft Israël immers zelf niet te maken met de dreiging van de Salafisten en terroristische organisaties als Hamas? In eerste oogopslag lijkt dat inderdaad zo, maar als we de zaak nader bestuderen, dan blijkt de zaak toch wat ingewikkelder in elkaar te steken. Is Israël een oprechte bondgenoot in de strijd tegen de radicale Islam?

Arabische nationalisten

In de jaren 1960 en 1970 was het Arabisch nationalisme op haar hoogtepunt. Vrijwel alle Arabische landen van betekenis hadden een seculier Arabisch nationalisme gekregen, waaronder Irak, Egypte en Syrië. De Palestijnse organisatie PLO van Yasser Arafat was ook Arabisch-nationalistisch., waardoor ook de inheemse christenen onderdak vonden in deze organisatie. Het meest sprekende voorbeeld is de jarenlange PLO-woordvoerster Hanan Asrawi. Radicale Islam speelde nauwelijks een rol.

Dat laatste veranderde begin jaren 1980. In een poging om een wig te drijven tussen de Palestijnen op de Westoever en de Gaza-strook begon Israël de radicale islamisten in de Gaza-strook te steunen tegen de seculiere nationalisten. In 2009 gaf de Israëlische veiligheidsfunctionaris Avner Cohen (verantwoordelijke voor  religieuze zaken in de Gazastrook 1974-1994), tegenover de WSJ toe dat de Israëliers hiermee achteraf gezien een enorme blunder hadden gemaakt.

Desalniettemin wordt de Hamas te pas en te onpas opgevoerd als het bewijs dat er met de Palestijnen niet valt te praten. Israël is er in het Westen in geslaagd om de Palestijnen af te schilderen als een stel godsdienstfanaten die van geen ophouden weten. Dat gaat echter volledig heen langs het feit dat Palestijnen niet allemaal moslim zijn of zelfs gelovig. Vooral na de aanslagen van 9/11 werd het Palestijns-Israëlisch conflict herpakt als een godsdienstig conflict.

Israëlische complot-theorie

Vanuit Israël worden er ook theoriën verspreid die de moslim-immigratie naar Europa verklaren in de context van de Arabische strijd tegen Israël. Het beroemdste boek is Eurabia van Bat Ye’or. In dat boek wordt verondersteld dat de Arabische landen en de Europese landen in de jaren 1960/70 afspraken hebben gemaakt voor olie in ruil voor Arabische immigratie naar Europa. Dit zou deel uitmaken van een ingenieus Arabisch plan om Israël te isoleren.

Probleem met deze theorie is dat de immigratie vooral kwam uit de landen die nauwelijks olie exporteerden, zoals Turkije en Marokko. Bovendien onderhouden deze landen juist hele goede relaties met Israël. Zo was er tussen Turkije en Israël tot de opkomst van Erdogan zelfs sprake van regionale militaire samenwerking. Voor deze landen was de immigratie juist een mooie gelegenheid om af te komen van lastige (niet-Arabische) minderheden, zoals Berbers en Koerden.

Het kenmerk van de Arabische wereld is bovendien het gebrek aan eenheid. Ten eerste is er de kloof tussen seculiere republieken (Irak, Egypte, etc.) en godsdienstige monarchiën (Saoedië-Arabië, Qatar, etc.). Ten tweede konden seculieren zelf nauwelijks tot een eenheid komen. Er was kortstondig de Verenigde Arabische Republiek (1958-1961) van Syrië en Egypte, maar ook Irak en zelfs het kleine Libië (Khadaffi!) zag voor zichzelf een leidende rol weggelegd.

Steun voor de Islamisten tegen de seculieren

Arabisch nationalisme en radicaal Islamisme staan beiden vijandig tegenover Israël, maar vaak bestaan keuzes niet uit goed en slecht, maar slecht en minder slecht. In dat opzicht is Israël een slechte kiezer. Zo was Israël betrokken bij de Iran-contra affaire als wapenleverancier voor het islamistische Iran, dat in oorlog was met het seculiere Irak. Israël was ook sterk betrokken bij de lobby om Irak binnen te vallen in 2003, waardoor Iran nog meer invloed kreeg in de regio.

Je zou denken dat Israël geleerd heeft van deze ervaring, maar helaas. In Syrië steunt Israël de Syrische rebellen van het Nusra-front. Met artillerie en luchtaanvallen worden de troepen van de seculiere Syrische president Assad bestookt, niet de Islamistische rebellen van Nusra-front of ISIS. De Salafisten en Israëlische media komen regelmatig met getuigenissen van contacten tussen rebellen en Israëlische leger. Gewonde jihadi’s worden ook in Israëlische ziekenhuizen opgelapt.

Besluit

Israël is een land met een ingewikkelde verhouding met haar buren. Met dit stukje heb ik willen aantonen dat het veel te simplistisch is om te stellen dat Israël de eerste verdedigingslinie tegen het Islamisme is. Israël heeft zeker last van radicale Islam, maar dat heeft op zijn minst gedeeltelijk een oorzaak in het eigen beleid. Bovendien heeft Israël een geschiedenis om in conflicten de kant van de Islamisten te kiezen tegen de seculiere nationalisten. Ik hoop van harte dat Israël zal blijven voortbestaan als veilige haven van Joden wereldwijd, maar het zou mooi zijn als het zou ophouden Islamisten te steunen, die ook een bedreiging vormen voor Europa.

2 Comments

 1. Edwin

  Israel steunt juist de moslim-immigratie naar de EU.
  Ze hebben een hekel aan goyim.

 2. Richard Groen

  Bart, complimenten. Goed onderbouwde analyse.

  ’t is feitelijk wel zo dat er haast geen oorlog in de wereld wordt uitgelokt of War Inc. (De BV Iseenhel) zit er vuistdiep in (te stoken).

  Meestal sturen ze niet hun eigen jongens erin, maar laten ze de Amerikanen hun jonge mannen in lijkzakken thuiskomen.

  Ik zie nog 2 stellingen, die geen standhouden.
  Nou zijn Joden overal ter wereld veilig. Geen volk heeft op dat vlak betere bescherming, waar dan ook ter wereld.

  Nogal wat aanslagen die het stempel ‘moslimterreur’ kregen hebben vooral niet-Joden gedood; en een flink aantal was geheime operatie van de Mossad (de geheime dienst van Israël.
  Ik kan zo uit ’t hoofd noemen ‘Operatie Trojan’, Lockerbie. Lees boeken als psydoniem Sam Green, schreef Aviv ook Flight 103,
  Amerikaanse journalist Russell Warren Howe, in een professioneel artikel getiteld “What if they are innocent?”
  Gordon Thomas’ boek, Gideon’s Spies.
  Victor Ostrovsky, ex inlichtingenofficier, die de operation beschrijft in The Other Side of Deception
  Zo ook de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Nairobi.
  9/11 natuurlijk
  München, ttv. de Olympische Spelen 1974
  Talloze vliegtuigkapingen en bomaanslagen op.
  (allemaal uitgebuit door ze aan ‘de’ moslim(terreur) toe te schrijven.

  Wij waren toch ook niet blij toen het 3de Rijk ons land bezette. Palestijnen zijn ook gewoon mensen. Moeten die lijdzaam blijven toekijken hoe steeds meer van hun land wordt gestolen, zij als dieren worden ommuurd, van mensenrechten worden verstoken. tot schoon drinkwater, voldoende elektriciteit, gezondheidszorg aan toe.

  Nou, de stelling als dat moslims nu een gevaar vormen voor Europa. Dat is precies omgekeerd. Omdat de wereldleiders de islam dit zo organiseren. Ik hoef geen gelijk te krijgen. Maar deze feiten en achtergronden worden door media en politiek – in koor – zorgvuldig uit het nieuws gehouden. Als je de echte terroristen en oorlogsprofiteurs niet aanpakt, wordt het idd. nooit vrede. En zal er voor Europa nooit veiligheid zijn:

  Het fenomeen radicale islam bestond niet voordat de Mujahedin werd bewapend door de VS:

  “Middle East Partnership Initiative” dd. 22.10.’10 policy US for subversive NGO’s in M.E.;
  “Presidential Study Directive 11 for funneling money into the Moslim Brotherhood and other so called ‘radical islam’.”

  “U.S. State Dept. document confirms regime change agenda in Middle East, funding of radical groups”– Sott.net

  VS heeft in 134 landen commando-eenheden gemobiliseerd, onder US.S.O.COM. Special Operations Command: ‘La guerre secrète des États-Unis : les forces spéciales ….. ‘ View on news360x.fr

  Geheim Bevel Reagan NSDD 166 in maart ’85 – bewapening jihadisten, omverwerpen gematigde regeringen aka ‘War on terror’ http://www.veteranstoday.com/2011/05/05/the-american-awakening-can-it-happen-here/

  radicale islam door de NATO dateert al van de Balkanoorlog: http://serbianfbreporter.wordpress.com/2012/08/26/no-to-nato-the-usnato-war-in-yugoslavia-eight-myths/

  Via de NED Nat. Endowment for Democracy zijn in het M.O. alle middelen aangewend om de zgn. radicale islam voor oorlogszuchtige doelen in te zetten.:

  “Allen Weinstein, who helped draft the legislation establishing NED, declared in 1991:
  “A lot of what we do today was done covertly 25 years ago by the CIA.” http://www.voltairenet.org/article183158.html

  De Facebook revoluties, door de sponsors van de antisemiet Soros propagandistisch ook wel Arabische Lente genoemd, zijn het werk van Thomas Pickering. http://achtergrondinfo.blogspot.nl/2011/03/obama-gaf-leden-moslim-broederschap.html

  Leestip: ‘George Soros Allies With the Muslim Brotherhood’ Written by Raven Clabough

  ISIS is V.S. made. oud ambassadeur in San Salvador (en daar leider van de doodseskaders; zie ‘de Salvador Optie’) John Negroponte en de oud ambassadeur in Syrië, Robert Stephen Ford, zijn grondleggers van ISIS.

  The trinity of CIA, Mossad, and Saudi Arabia provided weapons and cash to Osama bin Laden and Rasul Sayyaf in Afghanistan during 1980s. By Wayne Madson. As a U.S. Naval Officer, he managed one of the first computer security programs for the U.S. Navy. He subsequently worked for the National Security Agency, the Naval Data Automation Command, Department of State, RCA Corporation, and Computer Sciences Corporation.
  Madsen is a member of the Society of Professional Journalists (SPJ), Association for Intelligence Officers (AFIO), and the National Press Club http://www.opinion-maker.org/2010/07/formation-of-al-qaida-us-israel-collaboration/

  # Operation Cyclone: Sale of non-U.S. arms to Pakistan for destination to Afghanistan was facilitated by Israel.[24]
  More than $20 billion in U.S. funds were funneled into the country to train and arm the Afghan resistance groups.[25]
  The program funding was increased yearly due to lobbying by prominent U.S. politicians and government officials, such as Charles Wilson, Gordon Humphrey, Fred Ikle, and William Casey.
  Under the Reagan administration, U.S. support for the Afghan mujahideen evolved into a centerpiece of U.S. foreign policy, called the Reagan Doctrine, http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone

  O.a. over ‘Operatie Mockingbird’ – CIA mediamanipulatie: http://carlbernstein.com/magazine_cia_and_media.php

  Verwerk een en ander maar in jullie blog – dat zou de waarheid meer recht doen. Gaan jullie vooral door goed onderbouwde analyses neerzetten, en een tegenwicht bieden aan de haatzaaierij en escalatie door media en politiek in koor.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.