Parijs was in staat van beleg

jan 9, 2015 by

Parijs was in staat van beleg
De repercussies van de aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo (CH) en de onrust aan de périfique zijn voor de buitenstaander niet evident. De ringweg (périfique) is allereerst de slagader van Parijs – al het forensenverkeer gaat via deze route in en uit Parijs via zogenaamde ‘portes’. Als daar schietpartijen zijn, zoals vandaag het geval waren nabij Porte d’Orléans (Montrouge) en Porte de Vincennes, dan raakt dat direct het veiligheidsgevoel in de regio rond Parijs. Het legt het verkeer rond Parijs volledig lam.
 
De périfique staat ook symbool van het ‘veilige Parijs’ binnen de ringweg. Het meest verontrustende is niet de schietpartij zelf, maar het feit dat gewapende mannen op klaarlichte dag de politie neerkogelen en vervolgens uit Parijs weg kunnen komen. Frankrijk is een politiestaat die kan tippen aan Rusland en China, maar in Moskou en Peking is dit ondenkbaar. Ook al hebben de schutters niet aan de politie weten te ontkomen, dan nog hebben ze het geflikt om het veiligheidsgevoel van de Parijzenaar te ontnemen.
 
Bovendien is de omgeving van de schietpartij ook hoogst symbolisch, namelijk vlakbij het epicentrum van links/republikeins Frankrijk, namelijk Place de la Bastille. Het linkse Frankrijk is met het neerschieten van de kernredactie van CH niet alleen symbolisch, maar ook geografisch in het hart geraakt. Het zou vergelijkbaar zijn met het neerschieten van Geert Wilders vlakbij het oorlogsmonument op de Dam.
 
Ze zijn er ook in geslaagd om de politieke coalitie tussen moslims en links zware schade toe te brengen. Het republikeinse Frankrijk vindt dat CH staat voor vrijheid van meningsuiting, maar gelovige moslims zullen dat zeker niet zo vinden. Er was al sprake van een disconnect tijdens de affaire Dieudonné, maar ook de invoering van het homo-huwelijk vervreemdde de moslims van links. Dat vertaalde zich in de laatste verkiezingen toen de socialisten ook in de banlieues verloren.
 
Naar de buitenwereld toe is links Frankrijk flink en spreken zij van verzoening. Binnenskamers is de angst in de harten van links gekropen. De prenten zullen blijven komen, maar de islam zal zeker niet meer zo fel worden gespot, de energie zal zich als van ouds richten op de Katholieken, een gemakkelijkere prooi. Wat dat betreft is de aanslag ook schitterend geslaagd. De angst is zo groot, dat men moslims niet eens durft te verwijten.
Wat ook blijvend zal zijn is de angst voor nieuwe aanslagen. Vanmiddag was er al sprake van een evacuatie van Trocadero, de esplanade naar de Eifel-toren. De veiligheidsdiensten zijn enorm te kakken gezet door drie (sic!) jihadisten, die drie dagen lang Parijs in een angstpsychose heeft laten leven. Mensen hebben angst om de metro te nemen en voelen zich niet meer veilig in de publieke ruimte. De daders zijn dood, maar als drie jihadisten dit al kunnen bewerkstelligen, wat zouden 30 jihadisten kunnen aanrichten?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.