Filmbespreking: Kill the Messenger

jan 26, 2015 by

Filmbespreking: Kill the Messenger

Een film uit 2014 over een Amerikaanse onderzoeksjournalist die op een zijspoor beland na een uitgebreid artikel van zijn hand over drugssmokkel in de V.S.A. De drugs wordt het land binnengesmokkeld en uitgedeeld op de straten van de Los Angeles aan de arme, zwarte onderklasse aldaar. Het gaat om meer dan een miljard dollars en het geld is bestemd voor de kas van de CIA, die het gebruiken om wapens mee aan te schaffen voor een oorlog elders. Oh ja, het is tevens een op waarheid gebaseerde film.

De hoofdrol in de film wordt vertolkt door Jeremy Renner, die de bevlogen journalist Gary Webb op overtuigende wijze neerzet. Per ongeluk komt hij de drugssmokkelzaak op het spoor wanneer in de rechtszaal een tussenpersoon van de CIA wordt ondervraagd door een advocaat en onder ede een gedeelte van het verhaal wel moet vertellen. Zo komt Webb te weten dat op instigatie van de CIA, in het recente verleden drugs vanuit Latijns-Amerika naar de V.S.A. zijn vervoerd. Hij gaat daarna zelf verder op onderzoek.

Met de winsten uit de drugsverkoop werden wapens gekocht om een linkse, democratisch verkozen regering in Nicaragua omver te werpen. De counterrevolutionairen in dat land ontvingen de wapens, bestaande uit groepen militairen, en werden ingezet om deze regering omver te werpen. Het Amerikaans congres wilde dit niet financieren, vandaar dat de CIA met dit plan kwam. Webb lijkt met zijn journalistieke werk niet alleen de democratie een grote dienst te doen – mensen informeren wat de macht doet – maar tevens een veel gelezen en bekende journalist te worden.

Echter al snel na het bewuste artikel, waarin hij de zaak uit de doeken doet, keert iedereen zich tegen hem. Hij wordt achtervolgd, zijn gezin bedreigd en zijn collega journalisten werpen hem enkel verwijten toe. Zijn bronnen, werkwijze en hijzelf worden door het slijk gehaald. Het duurt dan niet lang voordat ook bij zijn eigen krant niet langer steun vindt en ook krijgt hij problemen binnen zijn gezin.

Het verhaal blijkt te groot voor hem en de krachten die los zijn gekomen zijn hem te machtig. Voor wie enigszins de werkwijze en de ondernomen activiteiten van de CIA kent zal dit verre van verbazen. Maar juist daarom is het zeker goed dat dit weer eens in snelle, hapklare filmbeelden aan een groter publiek wordt voorgeschoteld. Deze film kan men bekijken ter lering ende vermaak, met nadrukkelijk aanraden van de schrijver dezes.

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.