Auschwitz bevrijd door de Oekraïners?

jan 27, 2015 by

Auschwitz bevrijd door de Oekraïners?

Op 27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd door Stalin’s Rode leger, dat op dat moment deel uitmaakte van de Geallieerde coalitie tegen Duitsland. Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat het concentratiekamp werd verlost van de wreedheden, waarover al zoveel is geschreven. Veel vertegenwoordigers van de Geallieerde landen van toen zijn uitgenodigd voor deze plechtigheid, met uitzondering van… Rusland. Dat is opmerkelijk, want president Poetin was wel aanwezig op de 60-jarige herdenking van de bevrijding van het kamp. Dit is een goede les hoe de geschiedenis wordt verdraaid voor de geopolitiek.

In tegenstelling tot wat men zou verwachten is de Oekraïense president Poroshenko wél uitgenodigd. Het huidige Oekraïne ziet zich echter niet als de opvolger van de Sovjet-Unie, dit in tegenstelling tot de Russische Federatie. Oekraïne ziet zichzelf als slachtoffer van Stalin met naar schatting 6 miljoen doden als gevolg van hongersnoden tijdens het Interbellum, de zogenoemde Holodomor. Het huidige Oekraïne wijst niet alleen het Stalin-regime af, maar ook de strijd tegen de Duitse bezetters vanaf 1941. Onlangs zei de Oekraïnse premier Yatsenyuk nog dat de Oekraïne en Duitsland beiden door Sovjet-Unie zijn aangevallen, wat de Duitse gastvrouw Merkel in ernstige verlegenheid bracht:

Dit laatste is slechts een onderdeel in een hele reeks van besluiten en uitingen van revisionisme van de Oekraïense geschiedenis. Zo werd Stepen Bandera in 2010 nog uitgeroepen tot ‘held van de Oekraïne’. Bandera is een zeer omstreden figuur, die na de Duitse invasie in 1941 tijdelijk samenwerkte met de Duitsers maar ook weer met hen brak om in het westen van de Oekraïne op eigen houtje een guerrilla te organiseren tegen het Rode leger. Veel Oekraïners gingen wel met de Duitsers in zee en namen dienst in de beruchte Waffen-SS, de zogenoemde SS-Divisie ‘Galicia’. Hier een indruk van hoe tot op heden de gesneuvelden van deze divisie in de Oekraïne openlijk worden geëerd door mannen die gekleed gaan in SS-uniformen:

In dit licht is het ongelofelijk dat de Poolse minister Minister van Buitenlandse Zaken Schetyna met droge ogen beweerde dat Auschwitz is bevrijd door de Oekraïners, aangezien de legergroep van het Rode leger het ‘1ste Oekraïense Front’ was genoemd en ook Oekraïners bevatte. Daarom zou Poroshenko wel welkom zijn en Poetin niet. Dit gaat volledig voorbij aan het feit dat fronten werden vernoemd naar de geografische positie van de legergroep (zo was er ook een Stalingrad Front en een Baltisch Front). Bovendien was het de 322ste infanterie-divisie uit de regio Gorki (diep in Rusland) die Auschwitz bereikte op 27 januari 1945. Het ergste van dit alles nog is dat er geen enkele moeite is gedaan om veteranen van deze divisie op te sporen en uit te nodigen…

Deze hele affaire doet me denken aan een anekdote waarvan de oorsprong mij ontschoten is, maar die zeer treffend is voor de wijze waarop regeringen hun bevolkingen trachten tegen elkaar op te zetten: tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ons geleerd de Duitsers en de Japanners te haten en te houden van de Russen en de Chinezen, vlak na de de Tweede Wereldoorlog werd ons geleerd te houden van de Duitsers en de Japanners en de Russen en Chinezen te haten.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.