Tusk, de Duitse kandidaat

dec 1, 2014 by

Tusk, de Duitse kandidaat
Vandaag trad de voormalige Poolse premier Donald Tusk aan als president van Europa. Voor veel mensen is Tusk een volslagen onbekende, en niet onterecht want hij spreekt nauwelijks Engels en geen Frans, de twee officiële werktalen van de EU. De vraag is dan ook hoe hij gaat functioneren in zijn nieuwe rol en naar wie hij zijn oren zal laten hangen.

Tusk is een a-typische Pool – hij is afkomstig uit de West-Slavische minderheid der Kasjoeben en was tot voor kort (2005) niet Katholiek getrouwd. Hij raakte weliswaar tijdens zijn studententijd betrokken bij de anti-communistische oppositiebeweging Solidarnosc, maar na de val van het communisme raakte hij betrokken bij de stichting van een uitgesproken liberale partij in het overwegend Katholieke Polen. Zijn partij staat voor de vrije markt, privatisering van staatsbedrijven en een pro-Europese (lees: pro-EU) koers.

Hij raakte aan het begin van deze eeuw op de voorgrond door handige politieke manoeuvres waarmee hij de conservatieve partijen wist te verslaan bij de verkiezingen. Het waren met name de gebroeders Kaczyński die het gezicht vormden van conservatief Polen – ferme Katholieken die ook de confrontatie met buurlanden Rusland en Duitsland niet schuwden. Het premierschap van Tusk vanaf 2007 was een breuk met deze politiek. Tusk is geen politicus met een Katholiek profiel en sloeg een verzoenende taal uit naar Rusland en met name Duitsland.

Dat laatste, de toenadering tot Duitsland, legde hem geen windeieren. Hij werd in Duitsland overladen met eerbetoon, zoals de Karelsprijs van 2010 en de Walther Rathenauprijs van 2012. Bij de Karelsprijs sprak Angela Merkel de lofrede uit, waarbij zij Tusk prees als een ‘patriot en groot Europeaan’. Tusk is met andere woorden een onmiskenbaar Duitse kandidaat in het Europese project, aangezien er geen soortgelijke eerbewijzen en loftuitingen bekend zijn uit Frankrijk of Groot-Britannië. Gezien het feit dat Tusk Duitstalig is maar niet Franstalig maakt des te meer duidelijk naar wie Tusk zijn oren zal laten hangen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.