Poetin: links of rechts?

dec 5, 2014 by

Poetin: links of rechts?

President Poetin van Rusland, wie heeft er geen mening over. Er gaat geen dag voorbij of er staan berichten in de krant over hem en zijn land. Voor sommigen is hij de nieuwe Hitler, voor anderen een held. Maar is hij nu eigenlijk links, or juist rechts?

Op het eerste gezicht lijkt Poetin oud-links. Hij is een product van de Sovjet-Unie, en wel uit een typisch instituut van de Sovjet-Unie, namelijk de KGB (tegenwoordig: FSB). Hij zet hiermee de traditie voort van leiders uit de veiligheidsdiensten zoals Chroetsjov, Andropov en zelfs Gorbatsjov. Voor mannen als Poetin was de val van de Sovjet-Unie een trauma, een verlies van nationale trots en professionele status.

Het is niet verwonderlijk dat hij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog heeft aangegrepen door het rehabiliteren van Stalin en het oude Sovjet-volkslied, dat herinneringen oproept van grote overwinningen en een gouden tijdperk:

Anderzijds doet Poetin zich voorschijnen als een devoot christen. De Russisch-Orthodoxe kerk heeft dankzij hem weer een prominente plaats in de Russische samenleving. Hij prijst de anti-communistische conservatieve filosoof Nicolai Berdyajev en heeft zich opgeworpen als de beschermer van christenen wereldwijd.

Toch is Poetin geen vrije markt kapitalist. Hij heeft een einde gemaakt aan de plunderingen door de oligarchen. Een aanzienlijk aantal van hen is achter de tralies gezet of in ballingschap in het buitenland, waar zij opmerkelijk genoeg doorgaan voor ‘politieke oppositie’ ondanks hun criminele activiteiten en roverskapitalisme. Dit beleid is in contrast met West-Europa, waar geen enkele bankier achter de tralies is gekomen als gevolg van de crisis en de bankschandalen.

Het meest opmerkelijke aspect van Poetin is dat hij zowel steun geniet van extreem-links in Duitsland (Die Linke) als van radicaal-rechts in Frankrijk (Front National). Het lijkt een paradox, maar Poetin weet zowel mensen van links als van rechts aan zich te binden, net als in Rusland zelf. Poetin zelf lijkt ook zelf politiek lastig in een hokje te plaatsen. Er is geen definitief antwoord te geven, maar het draagt bij aan het imago van een boven de partijen uitstijgende leider.

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.