Gevangenis als politieke kraamkamer

dec 12, 2014 by

Gevangenis als politieke kraamkamer

Een overheid die denkt dat het met het opsluiten van politieke gevangenen af is van de politieke oppositie heeft het flink mis. De gevangenis is een historisch gezien een kraamkamer gebleken van politieke radicalen, vooral als de gevangenen bij elkaar worden gezet en verder niets te doen hebben.

Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld Lenin en Hitler. Lenin gebruikte zijn tijd in het gevangenkamp (1897-1900) om marxistische literatuur te vertalen in het Russisch en zijn eigen ideeën eens rustig uit te werken. Hij gaf zelfs een boek uit (De ontwikkeling van kapitalisme in Rusland, 1899). Hitler gaf tijdens zijn eigen vestingstraf (1924-1925) ook een boek uit (Mein Kampf, 1924), dat een bescheiden succes kende.

Maar ook in onze eigen vaderlandse geschiedenis speelde de gevangenis een niet onbelangrijke rol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden politieke kopstukken opgesloten in Vught en Buchenwald. Daar kookten zij de na-oorlogse politiek uit. Men leerde elkaar beter kennen en waarderen. De gevangenis werkte met andere woorden centrifugerend voor de Nederlandse politiek.

In Noord-Ierland werkte het samenzetten van politieke gevangenen radicalisering in de hand. De gevangenen steunden elkaar in acties voor erkenning tot politiek gevangene en gingen collectief over in hongerstaking in 1981. Het overlijden van Bobby Sands leidde tot een golf van sympathie voor de Republikeinse zaak onder de Noord-Ierse bevolking. Het versterkte daarmee de beweging die voorheen een minderheidsstrekking vormde onder de Noord-Ierse Katholieken.

Vandaag las ik dat de IS, waar we al eerder over schreven was ontstaan in het Amerikaanse gevangenkamp Bucca in Irak. Dat is niet verwonderlijk. Alle radicale moslims werden bij elkaar gezet, waar ze elkaar beter leerden kennen en de grondslag legden voor samenwerking na hun vrijlating. Uiteraard is dit niet de enige factor, maar het geeft wel aan dat het niet altijd verstandig is om politieke gevangenen bij elkaar te zetten, met name als ze niks om handen hebben.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.