Filmbespreking: The Hobbit – the battle of the five armies

dec 18, 2014 by

Peter Jackson is het dan toch gelukt om het relatief korte kinderboek ‘The Hobbit’ (ongeveer 250 pagina’s) in drie films van elk meer dan twee uur te verfilmen. Het spektakel is gereserveerd voor het laatste deel, waarin de veldslag tussen vijf legers centraal staat, of eigenlijk de zeggenschap over de schat van Smaug. De draak wordt aan het begin van de film op indrukwekkende wijze gedood in de brandende stad op het meer, waarna de dwergen onder hun aanvoerder Thorin bezit nemen van de schat in de berg Erebor. Het karakter van Thorin wordt uitmuntend uitgebeeld door acteur Richard Armitage.

Andere volkeren krijgen ook lucht van de dood van Smaug en komen hun claim op de schat kracht bijzetten door middel van legers. Zodoende komt het bijna tot een veldslag tussen dwergen, elven en mensen. Alleen de komst van het orken-leger kan de aanwezige legers er op het nippertje van weerhouden om elkaar de hersenen in te slaan voor de goudschat. Een gezamenlijke vijand als bindmiddel voor een multiculturele coalitie tegen de orks, zo eindigt de film een beetje. De tragedie is echter dat de meeste legers worden gedecimeerd en veel geliefden sterven voordat de vijand uiteindelijk wordt verslagen.

De film is technisch gezien in de lijn van de vorige films van Peter Jackson over de Hobbit en de Ring-trilogie: grote vergezichten over het Nieuw-Zeelandse landschap en indrukwekkende special effects voor wat betreft de legers. De acteurs en de locaties zijn buitengewoon goed gekozen en de film is gewoonweg een genot om naar te kijken. Ik raad dan ook iedereen aan om de film in de bioscoop te bekijken en niet te wachten op de DVD-versie. Sommige films moet je gewoon op het grote scherm zien en dat geldt in het bijzonder voor de films van peter Jackson.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.